cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Czosnek niedźwiedzi

20140323_131957-001Już w lesie i w ogródku pojawił się czosnek niedźwiedzi. Należy na niego zwrócić szczególną uwagę, gdyż ta roślina rosnąca wiosną, może nam pomóc w oczyszczaniu organizmu (nazbieranych toksyn w okresie zimy) – powiedziałam.
– Masz rację, nie należy tego ziela bagatelizować, bo jest 20 razy silniejsze w działaniu od czosnku zwykłego (występuje wczesną wiosną i w krótkim czasie ginie).
Jak podają zielarze, wzmacnia pracę serca, wpływa na lepsze funkcjonowanie żołądka i jelit – odbudowuje florę jelitową, przez co stajemy się silniejsi – odpowiedział Jerzy.
– Tak! Bo zawiera alicynę, która silne działa na wirusy, bakterie, grzyby, robaki i inne, które mogły się rozmnożyć w naszych jelitach – odpowiedziałam.
– Ale on zawiera dużo substancji odżywczych, w tym mikroelementy i witaminy takie jak: potas, żelazo, magnez, selen, fosfor, mangan, Wit.C, B1, B2, cukry i flawonoidy oraz wiele innych potrzebnych dla zdrowia składników.
– O! Nie powiedziałeś jeszcze, że zawarte w nim związki siarki ułatwiają usuwanie z organizmu metali ciężkich.
– Czyli wzmacniają nasz umysł!
– Na pewno tak! A więc ruszajmy na poszukiwanie czosnku niedźwiedziego – powiedział Jerzy i mówił dalej. Nie zapominajmy, że nie w każdym miejscu możemy go zbierać, gdyż w enklawach leśnych jest pod ochroną.
– Zaczęłam wspominać. Gdy byliśmy w maju na wczasach na Węgrzech w mieście Hewiz, to w parkach spotykaliśmy go w dużych ilościach. Często rano wyskakiwałam do parku, który rozciągał się tuż przy naszym domu wypoczynkowym i przynosiłam garść tego ziela do śniadania. Potem za moim przykładem chodzili po czosnek również inni.
20140324_164747-001_1Wczoraj przywiozła go dla nas znajoma zielarka, która uprawia czosnek niedźwiedzi w ogrodzie w dużych ilościach. Z paru krzaczków, które posadziła przed laty urosła jej wielka plantacja tego pożywnego ziela.
Ja często suszę tego czosnku i wkładam do słoika, aby mieć zapas do potraw na cały okres zimowy. Z części zrobię pastę do chleba, która może być dodawana również do potraw i sosów.

Przepis na pastę z czosnku niedźwiedziego
– spora garść świeżego czosnku – pokroić
– garść pestek dyni, słonecznika, migdałów i siemienia lnianego
– 1/3 kg sera białego lub żółtego
– ½ szklanki oliwy z oliwek I tłoczenia lub oleju lnianego
– 2 szczypty soli
Wszystko zmiksować. Pastę możemy włożyć do słoiczków i jeśli chcemy, aby postała dłużej, zalewamy na wierzch oliwą i słoik dobrze zakręcamy. Nie należy pasteryzować. Wstawiamy do lodówki. W ten sposób można pastę przechowywać parę miesięcy. Więcej o przepisach z czosnkiem niedźwiedzim i innych w naszej książce „Pięć pór roku w naszej kuchni” na stronie 144.

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy