cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Energia w pożywieniu

Skala_Bovis_Andre_Bovis-001_1Napisaliśmy o niej w książce „Pięć pór roku w naszej kuchni” a teraz jeszcze trochę dodamy.
Często czujemy się źle. Jest nam słabo, nie mamy siły, jesteśmy senni i na nic nie mamy ochoty.
To bardzo zły sygnał. Taki symptom może prowadzić do poważnej choroby. To też sygnalizuje, że w naszym organizmie brakuje energii życiowej.
W takiej sytuacji mobilizujemy się i układamy plan działania:
– pokochać siebie
– zmieniamy powoli pożywienie
– przełamujemy w sobie wszelkie opory i nie chęci
– więcej chodzimy, gimnastykujemy się na świeżym powietrzu
– zmieniamy styl życia i bycia
– dużo się śmiejemy (korzystnie wpływa na naszą odporność)
– śpiewamy i tańczymy

Zdrowe pożywienie zawierające energię jest w tym przypadku bardzo wskazane.
Świeże warzywa zebrane z działki, ogrodu lub pola dają nam siłę
8000-10000 w skali Bovis, a te z półki sklepowej o 1/3 mniej.
Zdrowi ludzie powinni posiadać od 6500 do 8000 jednostek energii w skali Bovis.
Jeżeli jesteśmy na niższym stopniu tej skali to będziemy słabi i podatni na choroby. Zainteresujmy się produktami, które posiadają wysoką skalę energetyczną i zacznijmy wprowadzać do naszego organizmu
(o takich produktach napisaliśmy w naszej książce).
Jedzmy produkty, które mają 7500 i powyżej jednostek Bovis – jeżeli chcemy być zdrowi.
Powyżej 9000 wykazują działanie terapeutyczne i oczyszczające. Należy gotować tylko tyle ile potrzeba, spożyć na raz. Nie gotować na zapas i przechowywać w lodówce. Takie pożywienie jest martwe, bez energii.
Nie możemy odgrzewać nic wcześniej ugotowanego? Wyjątek stanowią potrawy ostre, kwaśne, które wstrzymują fermentację,
ale i też już nie mają wiele energii życiowej.
Tak samo jest z mrożonymi – posiadają tylko witaminy i minerały.
– To co powiedziałaś to byłaby dla mnie sprawa bardzo kłopotliwa, bo gdy byłem sam często gotowałem na parę dni a czasem
i mroziłem to czego było za dużo!
– I co byłeś zdrowy? – zapytałam.
– Skąd. Teraz dobrze bo układamy wspólnie co przygotować na śniadanie i obiad, aby nasze „Bovis” było prawidłowe – odpowiedział Jerzy.

Andre Bovis opracował skalę do pomiaru promieniowania poszczególnych produktów, jarzyn i owoców dla określenia
ich bioenergetycznego poziomu.
Nie wiemy w jaki sposób dokonuje pomiarów, ale gdy zdobędziemy na ten temat wiadomości, to napiszemy.
Ohsawa w 1931 r. przeprowadził klasyfikację widm promieniowania pierwiastków. Najsilniej promieniuje kolor czerwony
(powyżej 6500 A) do nich należy lit, wodór.
Zauważyliśmy, że spożywając warzywa i owoce w tym kolorze są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Kolory te występują przeważnie w jarzynach i owocach w naturalnych warunkach w okresie lata i jesieni. Zajadajmy się dynią, która ma silną energię wspomagającą pracę trzustki i śledziony.
Najsłabiej promieniuje kolor fioletowy (ma 2889A), a do niego należą pierwiastki takie jak węgiel, potas, siarka i inne kolory ciemne ochładzając nas.
A co z ciemnym kawiorem? – zapytał Jerzy
– Tak, on jest wysoko kaloryczny, ale kalorie to co innego niż energia pożywienia – odpowiedziałam.
Szkoda, że nie mamy aparatu do mierzenia energii w skali Bovis, bo bym Ci udowodnił, że nie masz racji.
Może jeszcze w życiu uda się to sprawdzić – zakończył Jerzy.

Następny temat będzie o wodzie.
Proszę być z nami.