cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Fasolka z jarzynami

20140130_092610-001¼ kg fasolki (mały Jaś) zamoczyć na noc.
Nazajutrz wodę odlać i ponownie zalać świeżą. Gotować krótko, wodę odlać i zalać ponownie gorącą. Gotujemy tak długo, aż fasola będzie miękka (uwaga aby nie rozgotować, w szybkowarze gotuje się około 20 minut).
W osobnym garnku dusimy drobno pokrojone warzywa (kawałek selera, małą pietruszkę, marchew, por, cebulę średniej wielkości i 2 ząbki czosnku dusimy na 1 łyżce oleju kokosowego (może być inny), dolewając parę łyżek ciepłej wody.
Następnie:
Do ugotowanej fasolki dodajemy uduszone warzywa, 1 szklankę zmiksowanych pomidorów, 1 łyżkę powideł jabłkowych, łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę pieprzu „Cayenne”, parę liści laurowych, ziele angielskie, oregano, tymianek i parę szczypt soli.
Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Rozkładamy na talerze i posypujemy suszoną pokrzywą.

Zdrowe danie, ale jeszcze lepiej kiedy jemy je z kromką żytniego chleba. Połączenie fasoli ze zbożem daje nam wszystkie aminokwasy aż do pełnego białka.
Smacznego!!!
Aldona i Jerzy