cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Gojnik – Sideritis Scardica

gojnik-herbata-001(Mursalski lub trigradski czaj)

Jerzy dzisiaj nasza miła znajoma przysłała nam zdrową herbatkę!

  • Proszę!
  • Przeczytaj ulotkę!

    Zaraz ją zaparzę i będziemy popijać – powiedziałam!

  • Może masz rację, ponieważ my jesteśmy już mocno wiekowi to aby być zdrowymi musimy dalej na sobie eksperymentować i dzielić się naszymi doświadczeniami i innych.
  • Tak! Masz rację!
  • Ale opowiedz coś na temat tego ziela?

    Ziele to rośnie w wysokich partiach górskich (ponad 1000 m n.p.m.) w związku z tym powinno być wolne od zanieczyszczeń.

    W starożytności napar z gojnika podawano żołnierzom w celu regeneracji sił oraz szybszego gojenia się ran.

    Jego leczenie właściwości opisał w I w. n.e. starożytny lekarz botanik Dioscorides w dziele „Materia Medica”

 

Napar z gojnika zawiera wiele naturalnych składników, które są niezbędne dla człowieka, takie jak: taniny, flawonoidy i olejki eteryczne. Jest źródłem żelaza i składników mineralnych takich jak: cynk, sód, magnez, miedź, kobalt.

Napar z gojnika stosowano głównie przy przeziębieniu, grypie, w leczeniu zapalenia oskrzeli, duszności, w przebiegu chorób nerek, dolegliwości układu pokarmowego, infekcjach dróg moczowych oraz choroby proststy i reumatyźmie.

Napar poprawiał kondycję fizyczną i psychiczną.

Dzięki zawartości żelaza, picie naparu wspomaga układ krążenia, wzmacnia system odpornościowy, pomaga w walce z niedokrwistością i zmęczeniem, ułatwia organizmowi pozbywanie się toksyn.

W naturalny sposób reguluje ciśnienie krwi i temperatury ciała.

Gojnik posiada własciwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Stanowi naturalny przeciwutleniacz, wspomagający walkę z nowotworami. Jest skutecznym afrodyzjakiem. Niemieccy naukowcy stwierdzili, że stosowanie gojnika podnosi wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie z mózgu złogów białkowych, które są głownym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.

 

Sposób przygotowania naparu:

2-3 łodygi pokruszyć i zalać wrzątkiem do 1/2 litra. Pozostawić do zaparzenia na okres 5-10 min. Można posłodzić miodem.

 

To niesamowite ziele! – powiedział Jerzy, od dzisiaj proszę o ten napar! – Myślę, że zapobiegnę chorobie Alzhaimera, bo to jest straszna choroba!

 

Uwaga:

Konfekcjonowane ziele gojnika powinno mieć postać całych kwiatostanów wraz z łodygami, które są najwartościowszą częścią rośliny. Nie zaleca się kupowania mielonej formy suszu, gdyż nie wiadomo z jakiej części rośliny został on pozyskany, oraz w jaki sposób przebiegał proces suszenia.