cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Jajecznica na smalcu dla 2 osób

wartosci-od=C5=BCywcze-jajek-001_1Kroimy w półksiężyce 3 duże cebule. Wrzucamy na ciepłą patelnię, dodajemy łyżkę smalcu gęsiego, podlewamy małą ilością wody. Cebulę dusimy krótko, następnie wbijamy jedno lub 2 jaja, mieszamy i odstawiamy. Rozkładamy na talerze. Solimy paroma szczyptami soli, pieprzu, kurkumy i posypujemy macą. Na koniec dekorujemy wysuszoną startą pokrzywą.
– cebula w okresie chłodów jest wskazana, zawiera dużo witaminy C i ma charakter rozgrzewający.
– maca (czyta się maka) otrzymana z korzenia (podobnego do selera) tej rośliny posiada niezwykłe właściwości odżywcze. Jest bogata w witaminy, minerały i naturalne aminokwasy. Docenili ją peruwiańscy Indianie, znaleźli w niej źródło zdrowia i sił witalnych. Do europy tak jak i ziemniaki przywieźli ją z Peru żeglarze. My zmieloną macą posypujemy dania. O jej zdrowotności piszą:  – wzmacnia organizm i odmładza – czyli zapobiega starzeniu się – powiedział Jerzy.
– Tak, ale też odnawia połączenia nerwowe w mózgu – odpowiedziałam.
– To mi dosypuj do każdej potrawy – prosił Jerzy.
– Dobrze, ale wskazane są tylko dwie łyżeczki dziennie.

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy