cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Kapsaicyna

36275-001(ciąg dalszy ostatniego artykułu)

Amerykański chemik L.T.Thresh bardzo dawno temu bo w 1846r. wyodrębnił ją z papryki „Ostry smak” – kapsaicynę.
Kapsaicyna początkowo była stosowana w kuracjach odchudzających. Poprawia ona metabolizm, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Zauważono też, że przyczynia się ona do zwiększenia ciepła w organizmie przez stymulowanie produkcji adrenaliny i dopaminy.
A kobiety i mężczyźni stosujący suplementy diety zawierające związki kapsaicyny tracą więcej brzusznej tkanki tłuszczowej niż ludzie przyjmujący inne środki wspomagające odchudzanie.
– kapsaicyna oddziałowuje na receptory bólowe.
Jej właściwości wykorzystywano przy tworzeniu plastrów i maści, które łagodzą przewlekłe bóle reumatoidalne i mięśniowe.
– Indianie zamieszkujący Amerykę środkową z ekstraktu z papryczki chili używają do dezynfekcji ran po ukąszeniu przez owady.
Zauważono, że kapsaicyna zapobiega rozwojowi różnych bakterii, między innymi salmonelli.
– mieszkańcy północno-wschodnich Indii regularnie jedzą niewielkie ilości papryki chili, która przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wrzodów żołądka. Badania też potwierdziły, że zażywanie dużej ilości kapsaicyny może zaszkodzić.
– walczy z nadciśnieniem.
Alkaloid ten poszerza światło naczyń krwionośnych. Przez to spada opór obwodowy, a co zatem idzie również ciśnienie krwi.
– naturalny antyoksydant.
Papryka habanero , właśnie dzięki kapsaicynie ma zdolności redukowania stresu oksydacyjnego. Regularne przyjmowanie kapsaicyny może opóźnić rozwój arteriosklerozy, czyli miażdżycy. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca oraz zawału mięśnia sercowego.
– walczy z nowotworami.
Badania naukowe lekarzy potwierdziły, że kapsaicyna hamuje rozwój nowotworów płuc, okrężnicy, prostaty, glejaka oraz czerniaka. Alkaloid ten wywołuje proces apoptozy (czyli śmierci komórek nowotworowych a także niszczy ich centra
energetyczne-mitochondria.

Ciąg dalszy nastąpi…