cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Kasza jaglana na śniadanie

DSCF1076-001_2Opowiedzmy o dzisiejszym śniadaniu – powiedział Jerzy

Dzisiaj ugotowałam kaszę jaglaną w następujący sposób:
Z wieczora namoczyłam kaszę, dzisiaj rano przeplukałam ją i zalałam wodą
(2 łyżki kaszy na ¾ szklanki wody). Na średnim ogniu gotowałam 10 minut –
nie zapomnij na koniec gotowania dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła – rzekł Jerzy.
O! Widzę, że wyszła Ci trochę za gęsta – zauważył .
To nic! – odpowiedziałam. Ja ją rozcieńczę mlekiem sojowym.

 

DSCF1077-001_1Ja też nie próżnowałem – zagaił Jerzy! Kiedy gotowałaś zupkę, to ja w tym czasie namoczyłem rodzynki i zmieliłem pestki dyni, słonecznika, sezamu niełuskanego, siemie lniane i wiesiołka.
Mogłeś nie mielić nasion, tylko lekko
je podprażyć na patelni, były by smaczniejsze – odpowiedziałam.

 Masz rację, ale my jesteśmy starsi
i mamy słabsze uzębienie – wolę pestki mielone – odpowiedział.
Ja teraz zupkę rozleję do miseczek, dodam po łyżeczce miodu i zmielonych pestek oraz rozcieńczę mleczkiem sojowym.

Na koniec udekoruję ją. Posypię jagodami goi, dodam parę pestek z gorzkiej dyni, parę orzechów włoskich.
Myślę, że będzie Ci smakowała!

 

DSCF1078-001_2Ale zobacz co ja jeszcze zrobiłem! Pokroiłem chleb, posmarowałem masełkiem, obłożyłem kapustą i posypałem pokrojoną drobną pietruszką.
Zobacz, jakie wyszły wspaniałe kanapki.

Ładnie wyglądają ale kiedy posmakujemy to powiemy Państwu
czy są smaczne.
Zróbmy jeszcze herbatkę z zioła pokrzywy – powiedział Jerzy.

 

Wyobraź sobie jak szybko wspólnie przygotowaliśmy śniadanie.

Dzisiejsze śniadanie
To rozrzedzona kasza jaglana, lekko posolona z odrobiną masełka (82%).
Dodaliśmy rodzynki, zmielone pestki dyni, łyżeczkę miodu i ozdobiliśmy wiórkami kokosowymi, owocami goi, dodaliśmy 2 pestki moreli gorzkiej.

1.Pestki dyni zawierają minerały i tłuszcze nienasycone
2.Pestki moreli mają wit.B17 antyrakową
3.Owoce goi (30 szt. dziennie)

Kanapki
Chleb posmarowany lekko masłem, można też pasztetem soczewicowym a na wierzch kapustą kiszoną drobno pokrojoną, trochę cebulki (ale nie koniecznie) i lekko polany olejem lnianym (można też oliwą z oliwek).

DSCF1079-001Do picia
Zaparzyliśmy pokrzywę.

O wszystkich zastosowanych produktach i ich zdrowotności napisaliśmy w naszej książce „Pięć pór roku w naszej kuchni”.
Dalej będziemy przyrządzać potrawy z kaszy jaglanej i pokazywać na naszej stronie.
Smacznego!!!

Aldona i Jerzy