cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Kiełki – ciąg dalszy

CAM00406-001Mały domowy ogródek z kiełkami może dostarczyć nieskażonej żywności przez cały rok. Bo kiełki są przyjacielem człowieka, gdyż dostarczają mu niezbędnych składników odżywczych, które wzmacniają nasze tkanki i usuwają niszczące nas toksyny. Jeżeli będziemy systematycznie zażywać kiełki, to nie potrzebne nam będą suplementy diety.
W skiełkowanym ziarnie występują zharmonizowane składniki odżywcze, które nie kłócą się z naturą i nie powodują też żadnych zmian ubocznych. Stanowią produkt całościowy. Weźmy na przykładlucernę. W skiełkowanym ziarnie po 7 dniach otrzymujemy wszystkie witaminy i minerały potrzebne dla naszego zdrowia. A po 17 dniach kiełkowania nasiona wytwarzają Wit.B17 – witaminę przeciwrakową.
Przez bogactwo witamin i minerałów można lucernę postawić w rzędzie najzdrowszej roślinki, która może przedłużyć nam życie nawet do 120 lat, gdyż:
– wzmacnia nam cały organizm
– jest budulcem dobrego białka (posiada 8 aminokwasów, które są niezbędne do ich budowy)
– dodaje nam urody, wigoru, radości i młodości.
Zauważono, że nawet jeśli spożyjemy to co dla naszego zdrowia jest szkodliwe (na przykład zupa ugotowana na kościach i mięsie) kiełki lucerny zlikwidują zawarte w niej toksyny.
– Masz rację! Ja na temat kiełków też dużo czytałem. Wyobraź sobie, że człowiek chyba nie jest zbyt mądry, gdyż oddał zwierzęciu bardzo cenną dla naszego zdrowia pokrzywę i podobnie postąpił z lucerną! Ponadto służy ona, jako zielony nawóz pod inne rośliny – dodał Jerzy.
Proszę powiedz coś na temat skiełkowanych zbóż.

Pszenica
To królowa zbóż. Ale to nie ta pszenica, która jest uprawiana na szeroką skalę. Obecnie uprawia się odmiany hybrydowe – sztucznie wytworzone przez człowieka, które posiadają dużą ilość glutenu, a mało wartości odżywczych.
– Dlatego może być czasem szkodliwa dla zdrowia
– Tylko 25% upraw ekologicznych gospodarstw zachowuje jej dawne budowy – niezmienione genetycznie to:
– orkisz
– płaskurka
– samopsza
Jak podają niektóre pisma to pokarm gladiatorów, a św.Mildegarda z Bingen głosiła: „Niech ludzie jedzą orkisz, jako chleb czy w innych potrawach, bo jest dobry i pożyteczny”.
Dziś na półkach sklepowych spotykamy następujące produkty orkiszowe: makaron, chleb, kaszę, płatki, kawę a nawet piwo.
Jednak najzdrowsze są kiełki z pszenicy naturalnej, bo najszybciej likwidują nadmiar złego cholesterolu we krwi. Lucerna jest też dla cukrzyków, bo przyspieszają przemianę materii (zauważono, że mąka ją spowalnia). Zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych i dają długie uczucie nasycenia. Lucerna zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B, ale także C i D. Zawiera liczne śladowe pierwiastki: potas, sód, siarkę, chlor, mangan, cynk, jod i dużo wapnia. Im dłużej kiełkujemy ziarna tym większa jest w niej zawartość wszystkich składników potrzebnych nam do życia.

Jęczmień
To roślina, która nie uległa zmianie genetycznej. Skiełkowany posiada prawie te same właściwości, co niezmieniona genetycznie pszenica. Różni się nieco smakiem. Kiełki jęczmienia są bardzo dobrą odżywką dla mózgu i najbardziej lekkostrawnym pożywieniem ze wszystkich zbóż.

Owies
Zboże to najlepiej się kiełkuje, suche ziarno posiada o wiele mniej wartości odżywczych niż skiełkowane. Już po 5 dniach kiełkowania w ziarnie owsa wzrasta o 1300% Wit.B1 i B2 a B6 do 500%, kwas foliowy o 600%. Wszystko to na nas działa leczniczo, obniżając nam poziom złego cholesterolu we krwi; pomaga w zaburzeniach żołądkowych i jelitowych.
W medycynie chińskiej owies jest zaliczany do regulatora energii.
Stosowany jest w nerwicach, nadpobudliwości, zmianie rytmu serca, w nadciśnieniu i przemianie materii.
Chińczycy uważają, że również szybko regeneruje wypoczynek centralnego układu nerwowego.

Ryż
Podczas kiełkowania lubi ciepło. Aby go skiełkować używamy ziarno okrągłe. Nie powinniśmy go spożywać jako pożywienie podstawowe. Dobrze jest łączyć go z fasolą, wówczas podnosimy jego wartość odżywczą.

Proso-jagła
W dawnych czasach była używana do konserwowania środków spożywczych (dawniej nie było lodówek). Na przykład jajka, aby nie uległy zepsuciu zasypywano ziarnem prosa. Tak przechowywane mogły leżeć do roku. Jest dobrym konserwantem ze względu na zawarty krzem.
Filozof Rzymski Pliniusz uważał proso za najwartościowsze zboże ze wszystkich zbóż.
Jagła to kasza, która jest całościowym ziarnem, nie przechodzi przez przeróbki mechaniczne. Polecana szczególnie dla ludzi starszych, gdyż zawiera też dużo wapnia i fluoru. Jest bogactwem witamin (czasami jeden posiłek z kaszy jaglanej może wzmocnić siłę widzenia). Ma działanie na wszystkie choroby naczyniowe. Czas kiełkowania 3 dni.

Dalszy ciąg nastąpi…