cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Kiełki – pożywieniem dla naszego organizmu

20131011_132749-001Należy ten temat podjąć – powiedziałam.
– Bo przyszła już wiosna, nasze organizmy są wygłodzone po przebytej zimie. Aby nie chorować trzeba go oczyścić z odłożonych toksyn i odżywić dobrym zdrowym pokarmem.
– Może oczyścimy go pijąc wodę brzozową? – zapytał Jerzy
– Tak, od jutra zaczynamy kurację parudniową, będziemy się starać przepłukać nasz organizm.
Wczesną wiosną szukamy soku z pni brzozy. Sok ten zwany jest Oskołą (staropolska nazwa). Jest produktem naturalnym, niezawierającym konserwantów ani barwników a przy tym ma wspaniały smak. Jest źródłem witamin i mikroelementów.
– Czytałem, że zawarte w nim substancje poprawiają zdolności filtracyjne nerek, oczyszczają krew oraz usuwają szkodliwe substancje przemiany materii. Pomagają w schorzeniach skórnych, zaburzeniach pracy wątroby, chorobach płuc i tarczycy.
– A ja wiem, że sok z brzozy można spożywać w każdym wieku. Kuracja brzozowa potrzebuje około 5 litrów tego soku. Minimum jedną szklankę dziennie, aby wzmocnić nasz organizm – zakończylam.

20131013_144334-001Wprowadzimy też do naszego menu kiełki. Pozyskamy je z różnych ziaren – dodałam.
– Jerzy uzupełnił te wywody tak:
Kiełki były znane bardzo dawno na wschodzie. Hodowle ich przypisuje się półlegendarnemu cesarzowi Chin Ihen Sten Wungowi. Żył on 2800 lat przed urodzeniem Chrystusa. Był uważany przez chińczyków za ojca medycyny i rolnictwa. Prawdopodobnie potrafił on na podstawie smaku rośliny określić, jaką chorobę trzeba nią leczyć.
Wyróżniał 3 typy kiełków – jako leki:
1.Budujące nowy organizm
2.Utrzymujące organizm w zdrowiu
3.Przeciwdziałające starzeniu się
W późniejszym czasie kiełkami zainteresowali się i inni podając szczegółowe wskazówki:
– kiełki z czarnej soi były stosowane przez chińczyka Li Shik Chena (żył w XVI wieku) do redukcji stanów zapalnych i miały właściwości przeczyszczające
– ziarna fasolki Mung – dla obniżenia gorączki
– kiełki ziarna jęczmienia – dla zmniejszenia bólu i w chorobach niemowląt
Początkowo kiełki były stosowane jako środek medyczny. Obecnie zostały włączone do ogólnej diety.
– A to ważne, aby znać historię ich pochodzenia – powiedziałam i dodałam – Nie tylko Chińczycy docenili ich wartość odżywczą, Aztecy także hodowali i spożywali kiełki, a nawet wypiekali z nich chleb.
Indianie Nawajo z Ameryki Północnej też je uprawiali. W średniowiecznych czasach na terenie Europy nie ma o nich żadnej wzmianki. Jedynie jęczmień był kiełkowany na słód i używany do piwa.
W XVIII stuleciu lekarz dr Dawid Mac Bride zastosował skiełkowany jęczmień jako środek przeciw szkorbutowi, nie wiedząc jeszcze o witaminie C. Doradzał jego spożywanie żeglarzom w czasie długich rejsów.
Japończycy po wybuchu bomby atomowej zauważyli, że nasiona jęczmienia i brzozy nie zmieniły struktury genetycznej w czasie promieniowania.

20131013_144340-001W wysuszonym ziarnie jest zamknięty pewien zasób energii, której nasz organizm potrzebuje (o energii w pożywieniu pisaliśmy wcześniej). Aby ją wyzwolić trzeba zapewnić warunki takie jak: wilgoć, światło i temperaturę. Dzięki temu rozpoczyna się cykl wzrostu i budowy nowego życia. Pomnażają się w nim składniki takie jak witaminy, mikroelementy, aminokwasy itd.
Przy kiełkowaniu zauważycie państwo, że nie wszystkie ziarna zakiełkują! Łoży się na to wiele czynników: w czasie przechowywania mogło być brak dostępu powietrza, była nieodpowiednia temperatura, były zanieczyszczone chemicznie, promieniowaniem i innymi przyczynami, które sprawiły, że ziarno stało się martwe, czyli nie posiadające energii i są tylko balastem dla naszego organizmu. Dlatego do kiełkowania nasiona kupujemy w sklepach ze zdrową żywnością, a nie w sklepie ogrodniczym. Kiełki muszą spełniać wymogi jako pokarm i leki.
Oświetlenie:
– ilość Wit.C,A,E,K wzrasta w ziarenku wraz z dobrym oświetleniem (ale w pełnym słońcu)
– witamina B wzrasta w ciemności
Najkorzystniejszą jest temperatura od 18-210C.
– aby utrzymać stałą wilgotność należy przepłukiwać ziarenka dwukrotnie lub trzykrotnie w ciągu dnia.
– z wykiełkowanego ziarenka wyzwala się energia i zmagazynowane w nich substancje, niezbędne do budowy i wzrostu rośliny.
Przez pierwsze 5 dni kiełkowania – dzięki enzymom, białka zostają rozłożone na aminokwasy (tak się dzieje w procesie trawienia w naszym organizmie).
Węglowodany rozbijane są na dwucukry i cukry proste, potrzebne do budowy młodej rośliny.
Tak samo dzieje się z tłuszczami. W roślinie wzrasta ilość witamin, białka i enzymów. Ponieważ witaminy i składniki mineralne są powiązane z enzymami, to ułatwia ich wchłanianie.

Jak widać kiełki ziaren s a bardzo korzystne dla zdrowia. Niestety większość ziaren stosowanych przez ogrodników jest preparowana, może ono powodować zmiany genetyczne rośliny, ale również zmiany w naszych komórkach. Ponieważ kiełki są bardzo korzystne dla zdrowia, to też powinny być częścią naszej diety.
W skiełkowanym zbożu znajdujemy również bogate źródło składników pokarmowych.

Dalszy ciąg nastąpi…

Źródła: Leczenie żywieniem – dr J. Kempisty
Zdjęcia: kiełki z Uniflory – pokarm życia