cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Pięć pór roku w naszej kuchni

piec-por-roku-w-naszej-kuchni-o21495_1Książek poświęconych diecie i żywieniu jest na rynku bardzo dużo. Tom Pięć pór roku w naszej kuchni stanowi w tej palecie pozycję szczególną, gdyż dzieląc się na jego stronach osobistymi doświadczeniami, zdecydowa­liśmy się na nowatorską formę rozmów prowadzonych przez trzy osoby, w trakcie których wyjaśniają one pochodzenie i znaczenie po­szczególnych produktów spożywczych (przy czym z dialogów tych dowiadujemy się, dlaczego jedne z nich służą naszemu zdrowiu, natomiast inne mu szkodzą), a jednocześnie podpowiadają, jak bronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, urządzić mieszkanie, przede wszystkim zaś właśnie zdrowo jeść.

Bardzo ważne jest też konsekwentne propagowanie w książce produktów pocho­dzenia roślinnego wraz z podkreśleniem, że odpowiednio dobra­na dieta wegetariańska – wbrew temu, co twierdzą niektórzy – jest w stanie zapewnić organizmowi potrzebne kalorie i składniki od­żywcze.

Całości dopełniają nieprzeliczone, oryginalne przepisy kulinarne (spośród których nam najbardziej przypadły do gustu: sos niebiański, kanie panierowane, napój z kuzu i warzywa z ko­zim serem), ale także

np. rozważania na temat związków okre­ślonych modeli żywienia z grupami krwi czy czasem zodiakal­nym, w jakim przyszliśmy na świat.

W sumie mamy do czynie­nia z nietypową, a jednocześnie ciekawą poznawczo zawartością, dla której siłę napędową stanowi mądrze pojmowana Natura.
Dlaczego zaś w książce jest mowa o pięciu, a nie czterech porach roku w kuchni, musicie już Państwo przeczytać sami. (Recenzja pochodzi z artykułu zamieszczonego w miesięczniku
„Nieznany Świat” nr.9/2013)