cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Obiad dla 2 osób

20131107_143437-001Przygotowaliśmy obiad dla 2 osób.
Menu obiadowe
– zupa dyniowa
– kabaczek faszerowany
– kluski a’la kopytka
– kapusta czerwona ze śliwkami
– sałatka wielojarzynowa z pokruszonym białym serem
– herbata ziołowa z czystka

Przepis:                                                          

Zupa
1 ½ szklanki wody
2 szklanki pokrojonej dyni
½ szklanki różyczek kalafiora
3 ząbki czosnku
1 łyżka pasty cebulowej (przepis podaliśmy w naszej książce „Pięć pór roku w naszej kuchni”)
Gotujemy krótko (do 15 minut), na końcu gotowania dodajemy szczyptę soli, po ½ łyżeczki ziela czubrycy zielonej, lubczyka, kurkumy i 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego.
Ugotowaną zupę możemy zmiksować.
Zabrał głos Jerzy – ja nie lubię jadać zmiksowanych zup bo przypominają mi rozwodnioną kaszę mannę, której nigdy nie lubiłem.
W przeciwieństwie do Ciebie ja takie zupy lubię, bo ładnie wyglądają i dodają apetytu gdy widzimy w środku różyczki brokułu ugotowanego na parze, obsypanego czarnuszką lub ozdobionego pokrojoną w kostkę cytryną.
Może masz rację, ale to zrobisz innym razem. Posypiesz drobno pokrojoną zieloną pietruszką i zjemy z kawałeczkiem razowego chleba.
A teraz do dzieła – powiedziałam.
Ty będziesz faszerował kabaczka, a ja zrobię ciasto na kluski.

Kabaczek faszerowany
Kabaczek przecinamy po długości, wydrążamy miąż i lekko nacieramy solą (można zamiast soli dać sos sojowy).
Z wydrążonego miąższu usuwamy twarde pestki. Miąż drobno kroimy, dodajemy ½ bułeczki zamoczonej i wyciśniętej, łyżkę mięsa zmielonego indyczego lub 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy, łyżkę pasty cebulowej, łyżeczkę mąki kokosowej, jajko i przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, tymianek i 2 szczypty soli.
Wszystko mieszamy  i nadziewamy połówkę małego kabaczka.
Pieczemy pod przykryciem do 30 minut w średnio gorącym piecu (wcześniej podlewamy łyżką wody i łyżką oliwy).

Kluski
4 ziemniaki ugotowane średniej wielkości ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do tego dodajemy szczyptę soli, łyżkę mąki kokosowej i ziemniaczanej tyle aby ugnieść ciasto.
Z ciasta robimy wałeczki i kroimy wg uznania.
Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wybieramy kiedy wypłyną na wierzch i lekko opadną na dół.

20131028_131826-001Kapusta czerwona
2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty wsypujemy do garnuszka, dodajemy 6 śliwek suszonych lub 10 świerzych wydrążonych, trochę wody, łyżkę oleju kokosowego lub innego. Gotujemy krótko, na koniec gotowania dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru kokosowego (ale nie koniecznie), skraplamy octem jabłkowym. Dosmaczamy zielem oregano i pieprzem.

Sałatka kolorowa
Drobno kroimy: parę plasterków cukinii, białej rzodkiewki, dodajemy kapustę pekińską, pomidory i por (mogą być dodane jeszcze inne warzywa), parę szczypt soli, pieprzu ziołowego, kropimy octem jabłkowym i polewamy oliwą aromatyzowaną wg uznania.
Sałatkę obsypujemy drobno rozkruszonym serem i drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

Źródła: odnośnie mąki kokosowej, cukru i oleju: ulotki z firmy „Nomak” i książki napisane przez lekarza Brucz Fite, w których pisał o ich pożytecznym wpływie na nasz organizm. Są to produkty polecane szczególnie dla osób z dolegliwościami układu pokarmowego, alergii i cukrzycy. Cukier kokosowy w przeciwieństwie do białego cukru zawiera 16 aminokwasów, witaminy i minerały takie jak: potas, magnes, wapń, fosfor, cynk, żelazo i mangan.
Cukier z palmy kokosowej jest długotrwałym źródłem energii działającej przez cały dzień.
Wskazany dla diabetyków ponieważ posiada niski indeks glikemiczny.
Mąka kokosowa, którą zaczęliśmy używać w naszej kuchni zawiera dużo błonnika (w 100 g mąki jest 38 g błonnika). Mąką tą wzbogacamy naszą dietę, co ma znaczący wpływ na nasze zdrowie. Powstaje ze zmielonego miąższu kokosowego z którego usunięto większość tłuszczu i wilgoci.
O oleju kokosowym i jego dobrodziejstwie napisaliśmy w naszej ostatniej książce „Pięć pór roku w naszej kuchni”.
Odnośnie herbatki z czystka tak jak podają źródła jest bardzo silnym antyutleniaczem, który odtruwa cały organizm, w ten sposób opóźnia procesy starzenia się. Musimy pić herbatkę z czystka rano i wieczorem bo jest smaczna i zdrowa. Szczególnie kiedy dodamy do niej łyżeczkę miodu i plasterek cytryny – powiedział Jerzy.
Masz rację, bo my jesteśmy starsi i nam nie wolno chorować bo jeszcze musimy wiele rzeczy zrobić – odpowiedziałam. 

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy