cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Obiad postny i jeszcze więcej

20140316_135052-002Dzisiaj mamy piątek i jesteśmy w okresie postu przed wielkanocnego, obiad będzie postny – powiedziałam do Jerzego.

– To dla mnie żadna nowina, nie pamiętam kiedy u nas obiad był suty? Nawet kiedy mamy gości i dużo wszystkiego przygotowujesz na stół, ale jest to pożywienie nisko kaloryczne – odpowiedział Jerzy.

– Tak! Ale jak trochę spróbujesz wszystkiego po trochę spróbujesz to nazbierasz dużo kalorii! – odpowiedziałam.
20140317_093014-001A teraz opiszę nasz obiad:

Menu

krupnik z glonem Kombu

blinki z sosem grzybowym i surówką ze świeżej kapusty, ćwikłą i kiełkami rzodkiewki

godzinę po obiedzie podam herbatkę z czystkiem i imbirem

Wykonanie:

3 dni temu zrobiłam zakwas z mąki razowej żytniej.
1/3 szklanki mąki żytniej razowej + 3/4 szklanki wody + 2 szczypty soli – zmieszać i postawić na 3 dni do zakwaszenia (od czasu do czasu pomieszać)

20140316_135052-001Krupnik

1 marchew

kawałeczek selera

kawałek pora

2 ziemniaki

parę ząbków czosnku

Wszystko drobno pokroić i zalać 2 szklankami gorącej wody.

Untitled-002_5Następnie dodać pół listka suszonego glonu Kombu. Łyżkę suszonych różnych warzyw, 1,5 łyżki kaszy jęczmiennej, 2 łyżki pasty cebulowej (przepis na pastę cebulową jest w naszej książce „Pięć pór roku w naszej kuchni”), 2 liście laurowe, parę ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki tymianku, kurkumy i ziela oregano, a przy końcu gotowania dodać trochę pieprzu i soli.

Gotujemy aż wszystko zmięknie a kasza się rozklei. Po ugotowaniu krupniku, wybieramy glony i kroimy w drobne kwadraciki i wrzucamy do talerza, by go z apetytem spożyć (jest bardzo zdrowy) i ozdabia naszą zupę.

Sos pieczarkowy

Ścieramy na tarce (duże oczka) lub drobno kroimy 3 średniej wielkości pieczarki. Wrzucamy je do małego garnuszka, dodajemy łyżkę past cebulowej, 1/2 szklanki wody i gotujemy do pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania zagęszczamy łyżeczką mąki kokosowej (może być inna bezglutenowa). Dosmaczamy szczyptą soli i pieprzem, a kiedy odstawimy do ostygnięcia również jogurtem naturalnym (najlepszy jest jogurt gdy go zrobimy sami).

20140316_134954-001Blinki

Do zakwasu przyrządzonego wcześniej dosypujemy parę łyżek mąki orkiszowej lub gryczanej. Wbijamy jajko, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli. Wszystko dobrze mieszamy. Ciasto powinno być lejące się. Rozgrzewamy patelnię beztłuszczową i lejemy ciasto na małe placuszki. Gdy się zarumienią, przewracamy je na drugą stronę. Na zdjęciu jest pokazana wielkość blinków.

Kurkumę należy dosypywać do potraw. Wspiera ona odporność i funkcje układu pokarmowego

Imbir rozgrzewa nasz żołądek i pomaga w trawieniu

Glony Kombu czyli inaczej kapusta morska. Używa się do wywarów, gotuje się razem ze zbożem, fasolami, warzywami korzeniowymi. Ja kupuję w sklepie z naturalną żywnością w postaci suszonych pasków. W kuchni prastarych społeczeństw warzywa morskie zawsze odgrywały ważną rolę. Glony morskie są bogate w witaminy, błonnik i składniki mineralne, były cenione ze względu na swoje lecznicze właściwości, delikatny smak i wartość odżywczą.

Źródła: Wielka księga makrobiotycznego odżywiania i sposobu życia – Michio i Aveline Kushi

Tymianek – ziele antyseptyczne

Oregano zawiera olejek, który przyczynia się do likwidacji stanów grzybicznych.

Untitled-003Jak wykazują badania naukowe, jakość naszego pożywienia jest coraz gorsza. Już ludzie młodzi zaczynają chorować na zapalenie jelit. Ewenement do tej pory mało spotykany. Uczeni biją na alarm i głoszą, aby nasz organizm mógł dobrze i prawidłowo pracować potrzebuje 5000 różnych rodzai składników. Powinniśmy mu dostarczyć je z pożywieniem, powietrzem i wodą.

Gdy nie mamy wystarczającej ich ilości w pożywieniu, dietę należy suplementować o brakujące składniki. Uczeni stwierdzili również, że organizm leczy się sam, gdy posiada wszystko co potrzebuje.

Pod względem przestrzegania diet jesteśmy na 14 miejscu, Japonia jest na drugim. Pierwsze zajmuje Holandia.

Chińczycy głoszą „Jedzenie jest lekarstwem lub trucizną”, dlatego my sami powinniśmy wybierać do nasze diety to, co dla nas jest najlepsze i nam służy. Do tej pory uważa się, że najlepszą dietą jest dieta śródziemnomorska. Zawiera ona dużo owoców. jarzyn, owoców morza.

Rozróżniamy dwa rodzaje żywności: leczniczą i funkcjonalną.

Należy coraz więcej zdobywać wiadomości na ten temat. Dużo już wiadomo, np. że najbardziej służą nam zboża (ale nie modyfikowane). Zboża mają najlepszą budowę chemiczną i skład najlepiej przystosowany do potrzeb ustroju pokarmowego, dlatego są bardzo pożywne i stanowią pokarm prawie zupełny (wg. dr. Apolinary Tarnawskiego, słynnego polskiego lekarza naturalisty).

O zbożach i ich wartościach odżywczych dużo napisaliśmy w naszej książce „Pięć pór roku w naszej kuchni” ale będziemy w dalszym ciągu pisać na naszej stronie internetowej, gdyż warto się nimi głębiej zainteresować.

Owoce i warzywa są również niezbędne w naszej diecie. Zauważono, że zmieszają ryzyko nowotworów (witaminy to takie substancje, które powodują choroby gdy ich nie spożywamy).

Jedzmy brokuły, buraki i czosnek, gdyż są zalecane i powinny być codziennie w naszej diecie.

Brokuł surowy możemy ścierać na tarce i dodawać do surówek. Burak może być spożywany na surowo w postaci płynu – soku buraczanego, kwasu buraczanego, gotowany na parze, ugotowany starty jako jarzynka lub z chrzanem jako ćwikła.

Tlen może być niebezpiecznym przyjacielem. 2/3 tlenu dostarczamy do organizmu z żywności, 1/3 z oddychania. W 95% tlen jest pożyteczny, a w 5% jest szkodliwy. Tlen szkodliwy staje się bardzo aktywny z wolnymi rodnikami, gdyż zaczyna tworzyć stany zapalne w naszym organizmie. Na takie stany wskazane są antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze.

Najwięcej jest ich zgromadzonych w flawonach a największy pożytek przynoszą gdy tworzą synergię, kompleksy.

Naszą odporność wspierają też liczne dobre bakterie – probiotyki, włókna roślinne – pektyny jabłkowe. Musimy o tym pamiętać, aby ich też nie brakowało w naszej diecie.

Prawidłowa waga ciała to też ważny czynnik. Należy go ciągle kontrolować. Nadwaga bardzo szkodzi i przyczynia się do wielu chorób.

Źródła: Spotkanie z prof. dr Zoltán Dinya, członkiem Węgierskiej Akademii Nauk, 15.03.2014 Karpacz

Przepisy z ponad 100 lat

Bliny

W kwarcie ciepłego mleka rozpuścić 4 łuty drożdży. Do tego wsypać funt mąki pszennej i funt gryczanej, ciasto dobrze ubić, wlać w nie dwie łyżki masła, dodać soli, wbić 4 żółtka, łyżkę miałkiego cukru, ubić pianę z 4 białek i wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny. Przed użyciem jeszcze raz ciasto zmieszać i lać je na patelnię posmarowaną gorącym masłem.

Nie należy nalewać zbyt dużo ciasta, by bliny wyszły cienkie. Chcąc by się równo zarumieniły, należy po wierzchu smarować je jeszcze rozpuszczonym masłem. Bliny zdejmować na gorący półmisek, a w sosjerce podać śmietanę i oddzielnie świeże gorące masło (do takich blinów podaje się również kawior).
PRZELICZNIK MIAR (KLIKNIJ)

Bliny polskie

Bliny polskie robi się w ten sam sposób, lecz gdy wylejemy ciasto na patelnię, należy je obsypać jajkami, które się już uprzednio ugotowały na twardo i drobno posiekane.

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy