cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Ocet jabłkowy

Untitled-004Jesteśmy na początku jesieni i mamy dużo jabłek. Znajomy wczoraj przywiózł nam trzy wiadra spadów.
Co z nimi zrobimy zapytał Jerzy?
Odpowiedziałam ocet jabłkowy. – dobry pomysł, jutro bierzemy się do roboty!

Do butli 5 litrowej wrzuciliśmy około 2 kg jabłek drobno pokrojonych i startych
na tarce o grubych oczkach. Stanowi to 1/3 butli.
Następnie wsypaliśmy 10 dag cukru brązowego (bardzo wskazany miód) i do pełna zalaliśmy przegotowaną, ochłodzoną wodą. Wszystko to pomieszaliśmy długim trzonkiem łyżki drewnianej i zawiązaliśmy otwór gazą.
Tak winno to stać od 6-8 tygodni w ciemnym pomieszczeniu i od czasu do czasu należy pomieszać.

 

Untitled-005A tu mamy drugi mniejszy słoik 1,5 litra.
Pokroiliśmy drobno do niego ¾ kg jabłek (spadów). Dodaliśmy czubatą łyżkę miodu. Ocet ten jest jeszcze młody (stoi 3 tygodnie ale już widać jak pokrojone jabłka uniosły się do góry, a pod nimi klaruje się ocet jabłkowy.
Ocet najmocniejszy jest gdy stoi co najmniej 8 tygodni.

Aby osiągnąć z butli czy słoika ocet, należy wprowadzić wężyk gumowy
i przy jego pomocy ściągnąć klarowny dojrzały ocet. Fusy octowe wsypać do bawełnianej ściereczki i dobrze wycisnąć sok.
Będzie to mętny ocet jabłkowy, ale jak trochę postoi nastąpi klarowanie.
Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, zakwaszamy nim potrawy.
1 łyżeczka na szklankę wody, codziennie rano i wieczór – odkwasza organizm (przepis z medycyny ludowej).

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy