cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Odpowiedź dla „Fanki”, która wraz z wnuczką interesuje się zdrowymi potrawami

20140804_081404-001Droga Pani, bardzo się cieszę, że jest coraz więcej osób,

 które dbają o swoje i najbliższych zdrowie.
Zdrowie to największy skarb!!!
Prosi Pani o przepisy na leguminy i ciasteczka. Będę się starała podawać przepisy kulinarne raz w tygodniu na naszej stronie internetowej.

W chwili obecnej na rynku mamy pod dostatkiem świeżych jarzyn i owoców, to też należy na nich sporządzać zdrowe deserki – wzmocnią nasz organizm.
– Dziś przepisy deserków będą oparte na kaszy jaglanej, sokach wykonanych w domu i wytłokach.
– O wartościach odżywczych kaszy jaglanej pisaliśmy wcześniej.
– Ugotowaną kaszę możemy przechowywać w lodówce 2 dni, ale najzdrowsza jest świeżo ugotowana.
– Wyciskamy sok z paru marchewek – (zależy dla ilu osób będą sporządzane deserki, po dwie marchewki średniej wielkości na osobę).

Przepis na zdrowy deserek dla 1 osoby:
– 1 czubata łyżka ugotowanej kaszy
– 1 łyżka wytłoków z marchewki
– troszkę mleka do rozrzedzenia leguminy.
Wszystko wkładamy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy i następnie dodajemy 2 łyżki soku marchwiowego, 1 łyżeczkę masła, 1 łyżeczkę miodu.
Przerzucamy do zmiksowania.
Następnie przekładamy do miseczki i dodajemy: rodzynki, orzechy włoskie, sezam, pestki dyni i słonecznika (mogą być jeszcze inne bakalie).

20140804_142111-001Takie deserki możemy przyrządzać również z owocami np. z jabłek.
Uzyskany sok: możemy polać leguminkę i resztę rozcieńczyć wodą i wypić.

Z pozostałych wytłoków marchwiowych zrobimy placuszki. Dodamy 2 łyżki mleka zsiadłego lub jogurtu domowego, trochę oliwy, mąki owsianej (płatki owsiane zmielone w młynku), jajko, szczyptę soli.
Wszystko dobrze wymieszamy. Jeżeli będą się trochę rozpadały dodajmy łyżkę mąki wrocławskiej. Następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy małe placuszki. Do smażenia można używać tłuszczu kokosowego lub oleju rzepakowego.
Upieczone możemy polać śmietaną i posypać cukrem kokosowym lub podać z polewami owocowymi czarnej jagody, sokiem malinowym lub innym.

Należy zwracać uwagę na produkty pochodzące z importu, szczególnie z Chin.
Szczególnie szkodliwe jest mleko w proszku, które może być dodawane do jogurtów. Zawiera „melaminę”. Spożywanie jej jest szkodliwe. W europie zmarło 6 dzieci a około 300 zachorowało. Unia Europejska wprowadziła zakaz sprowadzania tego mleka do Europy.

Inne produkty z Chin:
Cytrusowe mogą zawierać triazofos – jest trujący.
Gruszki – zawierają liczne ślady pestycydów.
Orzeszki ziemne – alfa toksyny – trucizny.
Pleśniowe atakujące nerki i wątrobę. Mogą też działać rakotwórczo.
Grzyby sprowadzane z Chin – zawierają dużo nikotyny. Ta rakotwórcza substancja jest składnikiem pestycydów.
Czosnek – toksyczny z uwagi na stosowane w nadmiarze pestycydy.

Warzywa pochodzące z Chin są nawożone gnojówką, często skażone są bakteriami gnilnymi.
Sok jabłkowy – nie kupujmy z importu. Zawiera toksyczne pestycydy. Endolulfan i ditriokarbaminaian. Koncentrat soku jabłkowego znajduje się u odbiorców w całej Europie. Sok należy robić z naszych polskich jabłek.

Herbata i zioła pochodzące z Chin, należą do najbardziej skażonych artykułów spożywczych.

Truskawki: zawierają noro wirusy i wirusy żółtaczki typu A.
W Niemczech 11 tys. osób zaraziło się noro wirusem po spożyciu mrożonych truskawek.

Czekolada z Chin posiada czasem larwy, co świadczy o niedostatecznym poziomie higieny.

Makarony – posiadają aluminium. Metal szkodliwy dla mózgu. W 2013r. niemiecki sanepid zarejestrował 630 dostaw makaronu z Chin.
Kapusta – w Chinach jest spryskiwana formaldehydem, by dłużej zachowała świeżość – substancja ta może prowadzić do nowotworów.
Arbuzy – w 2011r. w Chińskiej prowincji Jiangsu setki arbuzów eksplodowało. Rolnicy spryskali je zbyt dużą ilością forchlorfenuronu toksycznego – hormon wzrostu.

W Chinach 70% ziemi jest skażone, gdyż rolnicy 6,5 razy więcej zużywają pestycydów niż w całej Europie.
Poprzez importowaną żywność z Chin do Europy produkty toksyczne docierają także do Polski!!

Polecamy artykuł „Czy to jabłko może zabić”! – miesięcznik Świat Wiedzy nr.8/2014