cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Pięć pór roku w naszej kuchni

MTAyNHg3Njg=2C12677087_12677079-001Powiedzcie jaki wpływ na nasze zdrowie, życie mają pory roku? – zapytała Irenka.
– Zacznijmy od wiosny, bo już ja mamy.
– Wiosna to piękny czas w przyrodzie i naszym życiu.
Słońce zaczyna świecić coraz mocniej, jest cieplej przez to przyroda budzi się do życia. Soki roślin z korzeni poruszają się ku górze. Pojawiają się najpierw listki a później pączki kwiatów. Zazieleniają się i nasze łąki. Ptactwo zaczyna wić swoje gniazdka i zaczynają się trele.
Zwierzęta też budzą się ze snu zimowego. Tak samo dzieje się z nami. Nasza energia przez okres zimowy jest ospała. Na wiosnę początkowo jesteśmy słabi, ospali, ale słońce i powiew wiosennego powietrza doprowadza nas do równowagi.
Szybko wzmacnia naszą odporność, stajemy się silniejsi i „lepiej zaczynamy stać na nogach”. Powiedzcie lepiej o pożywieniu! – powiedziała Irena.
W tym okresie wskazane są diety oczyszczające organizm z toksyn. Nie muszą to być diety silnie stresujące nasz organizm. Jednodniowe lub parudniowe (o dietach napisaliśmy w naszej książce „Pięć pór roku w naszej kuchni”).
Chodzi o to, aby nasz organizm doprowadzić do równowagi zasadowo-kwasowej, inaczej potasowo-sodowej.
Wiem! – przerwała Irena.
– Te dwa pierwiastki rządzą naszym organizmem tj. potas i sód! – dodała.
– Tak jest! – odpowiedziałam.
Bo to od nich wiele zależy, czy będziemy zdrowi czy chorzy!
– W okresie wiosennym, przyroda nam podpowiada jak mamy nabierać siły i radości życiowej.
Na łąkach, w lasach i ogrodach pojawiają się pierwsze rośliny życiodajne.
– Powiedzcie coś o nich? – zapytała.
– Sok z brzozy, świeżo pobierany zawiera liczne minerały i witaminy takie jak: żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, kwasy jabłkowy i cytrynowy, wit. z grupy B, związki żywiczne i garbniki.
Jak podają stare przypisy ludowe, że korzystnie wpływa na zdrowie osobom ze skłonnościami do kamieni nerkowych.
Lecznicze są też liście i dojrzewające pączki. Robimy z nich napary.
To brzoza dawniej uznawana była za czyszczyciciela z toksyn naszego organizmu. Zapobiegała powstawaniu piasku i kamieni w moczowodach.
– Niesamowite! – powiedziała Irena.
Na łąkach pojawia się mniszek lekarski, krwawnik, babka, pokrzywa i inne rośliny dobrodajne.

Mniszek lekarski – pospolity chwast
Jadalne są liście i kwiaty. Z korzeni robimy napar, występują w nim związki trój terpentynowe (dają smak gorzkawy), ale nie zrażajmy się do tego smaku, on też jest potrzebny dla naszego zdrowia – wzmacnia pracę serca.
– liczne kwasy organiczne, związki cukrowe i sterole. W kwiatach są karotenoidy i flawonoidy.
W mniszku też występuje bardzo ważna wit. B12, która zapobiega anemii.
A co pisze o mniszku dr.Ożarowski? – zapytała
-Że wyciąg z mniszka pobudza do lepszej pracy wątrobę i nerki. Dwa ważne organy – filtry w naszym organizmie.
– O dziś! Codziennie będę patrzyła przez okno na łąkę, czy nie pojawia się mniszek! – dodała Irena, i mówiła dalej:
– Bo mnie się wydaje, że po okresie zimowym moje nerki gorzej pracują – stwierdzam to po kolorze moczu.
– Ale i wątrobę też należałoby wzmocnić! – odpowiedzieliśmy.
Po spożyciu mniszka, wątroba wytwarza więcej żółci i ułatwia jej przepływ do pęcherzyka i dwunastnicy. W przypadku nerek, pisze dr.Ożarowski – zauważono, że mniszek znacznie odwadnia organizm bez konieczność stosowania syntetycznych diuretyków. Ale istotną właściwością mniszka jest pobudzające działanie soku żołądkowego oraz obniża poziom cukru we krwi.

Dalszy ciąg nastąpi…