cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Pokrzywa zwyczajna

pokrzywa-001Pospolity chwast, ale niezbędny dla naszego zdrowia! Naprawdę?- zapytała Irena. – Tak ona wszędzie rośnie na kuli ziemskiej tam, gdzie mieszka człowiek.

– Spójrz ile jej rośnie wokół domu! Powiedziałam.

– Wszędzie jej pełno, ale ludzie na ogół jej nie zbierają!- dodał Jerzy.

– Bo społeczeństwo robi się wygodne! Woli kupić zioła gotowe.

– Zauważyłem, że moja żona lubi zbierać zioła. Chodzimy pod las i tam je wyszukuje. Część suszy, a ze świeżych wyciska sok i każe mnie też pić. Sok świeżo wyciśnięty prosty, abyś żył.  Czyli mieszał ze śliną, a później połykał, lub sok rozcieńczał z wodą. Bo już w jamie ustnej zaczyna się trawienie. – Powiedź o pokrzywie? – poprosiła Irena.

Najlepsza pokrzywa jest w maju, bo jest bardzo soczysta,  kiedy  zaczyna kwitnąć to łykowieje i wówczas co ma najlepsze daje do swoich nasion.  Na przykład liście pokrzywy zawierają soki mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, oraz karetonoidy, flawonoidy, liczne kwasy organiczne chlorofil, serotoninę, witaminę A, C, B, K. Wartości odżywcze  w pokrywie wzmacniają nasz organizm.

Oczyszczają krew z zimowych toksyn. Jak słyszę o czym mówisz to mam jeden wniosek, że nasze zdrowie musimy brać w swoje ręce.- Powiedziała Irena! No bo w okresach wiosennych i jesiennych są długie kolejki do lekarzy.

Oni też nie nadążają z obsługą pacjentów, bo są przeciążeni pracą biurokratyczną. Ta praca przyczynia się do wydłużenia kolejek. Dobre spostrzeżenie dodał Jerzy.

Nie mój drogi, zauważyłam, że nie bardzo Ci smakują sałatki wiosenne i soki bo nie są słodkie.  Może masz i rację, ale chcę być zdrowym. Nie będę od jutra grymasił.

Zapomniałam dodać!  W chłodnych okresach, szczególnie ludzie starsi i chorzy nie powinni zjadać zimnych potraw i pić zimnych płynów.  Powiedź dlaczego? – zapytał Jerzy. Bo nie wolno ochładzać organizmu.  Przeciętna ciepłota ciała wynosi 36,8 stopni. Jeżeli spożywamy posiłek poniżej tej temperatury, to wówczas organizm musi go ogrzać do temperatury naszego ciała, aby go strawić.

Wówczas spada odporność, a kiedy ją osłabimy to łatwo wchłaniamy różne bakterie i wirusy- zaczynamy chorować. Teraz zrozumiałem!

Zauważyłem, że ciągle dostaję wszystkie potrawy ciepłe i napoje też.

Potrawy w okresach chłodnych muszą być gotowane dłużej ( chodzi o nabicie energii ognia)

Nie schładzamy naszych organizmów, nie jedząc jarzyn szklarniowych takich jak ogórki, pomidory, sałaty.  Unikamy dopóki nie pojawią się na rynku. Zjadamy zapasy, które nagromadziliśmy w okresie lata i jesieni. To są kiszonki, jarzyny korzenne, ziarna i owoce. W okresie chłodów należy pamiętać o imbirze.

 

BABKI

Zawierają flawonoidy, polisacharydy zbliżone do pektyn,  witaminy C, sole mineralne, duże ilości cynku. Wyciąg z babki lancetowatej pobudza wydzielanie soku żołądkowego, likwiduje stawy zapalne, zmniejsza krwawienie ran, hamuje nadmierny rozwój flory jelitowej, bakteryjnej, leczy wrzody żołądka i dwunastnicy.

Zewnętrznie okładana na rany, przyczynia się do ich gojenia.

Najskuteczniej na nasz organizm działają soki ze świeżych roślin i owoców.

 

A co byście powiedzieli na temat kapsaicyny.

Zawiera ją papryka ostra chili i pieprz cavene kiedy przegryzasz  je i  czuję piekący smak to uwalniasz  kapsaicynę. To sygnał przekazywany do mózgu i odbieranie wrażenia gorąca i bólu. Ten ostry smak ukrywa dobroczynne właściwości:

– działa przeciwbakteryjnie

– łagodzi ból

– odchudza

– chroni żołądek

– walczy z nadciśnieniem

– naturalny antyoksydant

– walczy z nowotworami

Dalszy ciąg nastąpi…