cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Przepis na sok z buraków

Untitled-002_1– Powiedz mi jeszcze o burakach, bo słyszałam, że w nich znajduje się aminokwas o działaniu leczniczym, chroniącym wątrobę. – poprosiła Irena.
– Chronienie wątroby jest ważne, bo przeciążona jest pracą, gdy dostarczamy jej wiele produktów szkodliwych.
Wszystko to obciąża pracę wątroby. Dlatego betanina, która zawarta jest w burakach, jest niezbędna w codziennych posiłkach, gdyż powoduje ciągle odtwarzanie substancji zwanej metioniną, a ta z kolei powoduje regenerację wątroby.

 

  • Buraki pobudzają apetyt i są łatwo strawne. Wskazane są przy anemii, nowotworach, zapaleniu nerwów i wątroby.
  • Utarty gotowany burak z chrzanem i kminek poprawia pracę wątroby i odkwasza organizm.
  • Buraki zawierają środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów
    i są zasadotwórcze. Pić należy sok z buraków zakwaszonych. 

½ kg buraków dobrze wymyć pod wodą bieżącą, usunąć nożykiem nieczystości.
Nie obierać ze skórki. Pokroić na drobne kawałki i wrzucić do słoika. Zalać 1,5 litrem wody przegotowanej i ochłodzonej lub wodą źródlaną. Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżeczkę soli kamiennej. Na koniec należy dodać kminek i czosnek oraz wrzucić kawałeczki chleba razowego.
Przykryć gazą. Od czasu do czasu trzeba pomieszać i już na trzeci dzień jest gotowy sok. Pijemy szklankę soku rano i wieczorem.

Kiedy ubędzie nam soku w słoju, można jeszcze dolewać wody i soli, aby wypłukać go całkowicie.
(str.76,77 z naszej książki „Pięć pór roku w naszej kuchni”)

Smacznego!!!

Aldona i Jerzy