cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Alergie

Alergiedmuchawiec-alergia-slonce-pylenie-pylki-GALLERY_MAI2-40506-001

Dziś już wiadomo, że przyczyną alergii jest obce ciało, inne, niż to do którego trawienia zostaliśmy stworzeni. Jeżeli do naszego organizmu dostaje się żywność wysoko przetworzona, zneutralizowana substancjami chemicznymi powodując zmiany genetyczne w roślinach oraz zmieniającymi geny i białka w czasie wzrostu roślin a później obróbki i przetwarzaniu żywności (GMO).
Nasz organizm takiej żywności nie akceptuje i może objawić się to alergią.
Obcym białkiem też jest białko wirusów, bakterii i innych pasożytów gnijących w naszym organizmie.
– A czy słyszałaś, że alergia może wystąpić na skutek częstych stresów? – powiedział Jerzy
– Być może! Słyszałam, że jest ona uzależniona od poziomu kortyzolu, to hormon produkowany przez nadnercza. Jeżeli występuje stres, to nadnercza produkują go dużo, aby go pokonać.
Kortyzol ma działanie regulujące system hormonalny.
Im większy występuje stres, tym nadnercza są słabsze i zaczyna się rozregulowanie systemu hormonalnego.
Wchodzimy w dolegliwości tarczycy, jąder, jajników i innych dolegliwości, gdyż pracuje źle nasza przysadka mózgowa. W sumie dochodzi do złej pracy systemu hormonalnego i odpornościowego.
Gdy pojawia się alergia, należy natychmiast wzmocnić pracę nadnerczy.
Są dwa rodzaje alergii:
– jawna – odczuwalna – przy pyleniu pyłków lub od składników pokarmowych
– ukryta – wredna, nie daje objawów
Jeżeli nie możemy wyleczyć choroby, ciągle wraca, to jest wskazówka, że mamy doczynienia z ukrytą alergią.
Co nie sprzyja alergii:
– ocet jabłkowy, pieprz Cayenne, glutation i gwiazdnica pospolita.
Trzeba też kontrolować i unikać stresu.

Dieta przeciw alergiczna:
1. Pełna warzyw z małą ilością węglowodanów, z dużą zawartością dobrych protein np.: wołowych, drobiowych, ryb lub nabiału – jeżeli nie jesteśmy na nabiał uczuleni.
2. Dieta musi zawierać dużą ilość kwasów tłuszczowych jak: oleje rybne, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek i olej lniany.
3. Dobrej jakości błonnik, który nie tylko poprawia pracę wątroby, ale wiąże ze sobą toksyny i je eliminuje w tym alergeny aby nie zostały ponownie wchłonione.
4. Mleko ale surowe nie gotowane bezpośrednio od krowy.
5. Spożywanie lokalnego nieczyszczonego i niepasteryzowanego miodu.
6. Unikać stymulatorów nadnerczy jak: kawa, silne herbaty.
7. Unikać owoców morza, gdyż są one pełne toksycznych i alergicznych substancji.
8. Unikać substancji alergizujących.
9. Unikać produktów zawierających fruktozę i węglowodany. Białą mąkę, cukier biały i białą sól. Wszystkie one podnoszą wydzielanie nadmierne insuliny, co wymaga od nadnerczy większej ilości kortyzolu. Mechanizm ten osłabia nadnercza i może prowadzić do odporności insulinowej.
10. Oczyszczenie jelit dietą kapuścianą. Zmniejsza alergię.
11. Po prostu od czasu do czasu oczyszczać cały organizm i ograniczyć kontakt z alergenami.