cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Owoc Granatu

granat-owoce-001Chroni i leczy zdrowie oraz bardzo smakuje.
Pochodzi z Himalajów, a od tysięcy lat uprawia się go na bliskim i środkowym wschodzie.
– Jest symbolem zmysłowości i nieśmiertelności
– Uważa się go za owoc życia
– Drzewo w starym testamencie jest symbolem pełni rozkwitu natury
– Chińczycy też uważają, że owoc granatu przedłuża życie

W Polsce nie wiele wiemy o jego właściwościach odżywczych i leczniczych. Owoc u nas nie cieszy się takim uznaniem, na jakie zasługuje.
Jak potwierdzają liczne badania przez naukowców i kliniczne, sok z granatu zwalcza skutecznie:
– choroby serca, poprawia przepływ krwi w mięśniu
– choroby układu krążenia o podłożu miażdżycowym
– obniża ciśnienie krwi
– przeciwdziała procesowi starzenia się
– zapobiega powstawaniu nowotworów
– zapobiega powstawaniu wolnych rodników
– spowalnia demencję starczą wywołaną chorobą Alzheimera
– redukuje złogi zwapnienia w tętnicy szyjnej
– jest wskazany dla diabetyków
– picie soku przez kobietę ciężarną chroni jej płód przed uszkodzeniem mózgu.

Inne badania wykazały, że wstrzymuje zmiany nowotworowe prostaty, płuc, jelita, skóry i piersi.
A najlepiej leczą sfermentowane esencje z owocu.
Pozytywne działanie mają nie pojedyncze związki które znajdują się w sprzedaży jak: punikalgina, kwas elagonowy czy ekstrakty granatu w tabletkach, lecz współdziałanie wszystkich naturalnych składników jakie znajdują się w owocu. Wpływają one pozytywnie na ścieżkę sygnałową komórki a także ekspansję i regulację genów.

Wszystko, co zawiera drzewo granat, jest jadalne i lecznicze.
1. Sok z owocu
otrzymuje się przez wyciskanie miąższu otaczającego nasiona. Jest on spożywany od tysięcy lat.

Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, jak ogromne ma działanie na zdrowie człowieka, gdyż zawiera dużo składników odżywczych.:

  • kwas alagonowy
  • elagotaminy
  • kwas felolowy
  • flawonoidy
  • katechiny
  • antocyjany

Po przez ich działanie antyutleniające, przeciwzapalne, powstrzymuje zmiany rakowe, przeciwmiażdżycowe, wpływa pozytywnie na krążenie.

 

2. Skórka i białe błonki

Są bogate w gorzkie taniny i inne składniki:

  • kwas elagonowy
  • elagotoniny
  • antocyjanidyna

Wg medycyny ludowej likwiduje wrzody żołądka, biegunkę, zapalenia jamy ustnej, infekcjonuje jelita poprzez działanie ściągające, antyutleniające i przeciwbakteryjne.

 

W eksperymencie na żywych organizmach, ekstrakty ze skórki prowadziły do podwyższenia stężenia kreatyniny we krwi i w moczu z dobowej zbiórki, bez widocznego uszkodzenia nerek.

Ekstrakt ten wolno stosować w ograniczonym czasie i odpowiednich dawkach.

Tak samo herbata zielona jest zdrowa ze względu na gorzkie polifenole ale niedawno grupa uczonych z Uniwersytetu Rutgera w New Jersey dowiedli, że skoncentrowana katechina w niej zawarta jest trująca dla wątroby, nerek i jelit. Doszli do wniosku, ze w wyższych dawkach pewne przeciwutleniacze i polifenole, poprzez działanie prooksydacyjne stać się może cytotoksyczne.

 

3. Nasiona

Uważa się, za bogate w aktywne hormony roślinne. W każdym razie badania wykazały, że w nasionach granatu zachodzi wyraźnie faworyzowanie receptora estrogenowego beta, który powinien chronić przed rakiem oraz chorobami serca i krążenia.

Mogą być antykoncepcyjne, zapobiegać przemianom i wspomagać menopauzę.

 

4. Kwiaty

Pozytywnie działają przy cukrzycy przez zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę i a-glukozydozę.

 

5. Liście

Posiadają związki takie jak: apigeninę, lukolinę, które działają rozluźniająco i przeciwrakowo. Mogą zapobiec nadpobudliwości np. w okresie przekwitania. Flawonoidy z liści mogą spowolnić procesy rakowe. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

 

6. Kora i korzenie

Zawiera podnukalaginę, elagotominę, alkaloidy, które pomagają zlikwidować pasożyty układu pokarmowego. Ale zawarte w niej alkaloidy mogą zadziałać niszcząco na system nerwowy. Nawet spowodować śmierć!

 

Dalszy ciąg nastąpi…