cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

pH – ważny temat!

Temat bardzo ważny!ph_blog_indicator-001
Przeczytałam w miesięczniku „Nieznany Świat”, że w Korei Południowej i Japonii wprowadzono nowoczesną technologię poprawy jakości wody.
W państwach tych już co piąta rodzina używa wody alkalicznej.
Zastosowano ją i w szpitalach, zamiast drogich leków, co dało pozytywne skutki. Poprawiła się zdrowotność ludzi, którzy ją piją.
– Może i nam warto to robić? – powiedział Jerzy.
– Zacząć pić wodę alkaliczną!
Tak, bo woda alkaliczna doprowadzona do pH 7.6 odkwasza nasz organizm!
Jeżeli spożywamy zbyt duże ilości pokarmów o odczynie kwaśnym, to w naszym organizmie następuje stan zapalny i w konsekwencji prowadzi do chorób.
Zakwaszony organizm stwarza podłoże do rozwoju patogenów.
W 1933r. dr Willam Howard May napisał i opublikował swoją pracę w „New Health Era”, że choroby są samozatruciem organizmu i spowodowane akumulacją kwasów.
Inny lekarz, Stefan Kurpowsky pisał, że nadmierna ilość kwasów przyczynia się do starzenia organizmu i powstawaniu chorób chronicznych, kamieni nerkowych i żółciowych – akumulują cholesterol.
Potwierdził to też dr.Young i dodał, że zakwaszenie organizmu jest wspaniałym podłożem do rozwoju wirusów, bakterii, grzybów i pleśni.
Pleśń pod mikroskopem jest podobna do gąbki, która narasta warstwa po warstwie. W ostatnim stadium rozwoju niszczy wszystko. Jeżeli rozrośnie się za bardzo w organizmie, nie ma już dla niego ratunku.
Dlatego ważne jest, abyśmy kontrolowali pH w naszym organizmie, aby nie doszło do patologii tj. rozwijania się chorób.
Nasz organizm do właściwego funkcjonowania potrzebuje pH 7.3 mierzonego w moczu i odpowiedniej ilości tlenu.
Jeżeli to posiada na bieżąco, usuwa toksyny, bo wówczas mamy doskonałą równowagę kwasowo-zasadową. Powinniśmy być zdrowi (pH określa ilość jonów wodorowych znajdujących się w roztworze).
Właściwe pH dla krwi winno wynosić 7.3-7.35 pH.
Im niższe pH tym organizm jest bardziej zakwaszony. Można samemu przeprowadzać badania w jakim stopniu jesteśmy zakwaszeni.
Codziennie 2-3 razy dziennie badać mocz papierkiem lakmusowym. Jeżeli wynik wynosi 6-6.5 pH to dobrze.
Mocz poranny ma być kwaśny.
W ciągu dnia pH powinno być w granicach 7.2-7.4. Jeżeli mamy taki wynik, to mamy doskonalą równowagę kwasowo-zasadową i powinniśmy być zdrowi.
Wartość pH „0” określa całkowity zakwas.
Najważniejsze jest pilnowanie pH we krwi. Właściwe pH winno wynosić 7.3-7.35 (inne źródła podają 7.3-7.6).
Kwasowość i zasadowość możemy badać w różnych częściach organizmu: w ślinie, kale, śluzie z pochwy.
Aby zapobiegać grzybom w pochwie można podnieść pH przez płukanki.
Wydychany przez nas dwutlenek węgla jest silnie kwasotwórczy. Wskazane jest długie wydychanie.
Osoby zakwaszone mają słabą kondycję. Można to poznać podczas biegu i chodzenia. Przy większym zakwaszeniu muszą przystawać aby złapać oddech.
Zakwaszenie wynika głownie z pożywienia, stresów i braku tlenu.
Spożywanie dużych ilości żywności kwasotwórczej.
Za mało minerałów i witamin co może przyczynić się do niedoczynności tarczycy, obniżyć produkcję energii i osłabić pracę nerek (nadnerczy).
Osłabione nie pracują prawidłowo i nie usuwają nadmiaru kwasu moczowego.
U osób silnie zakwaszonych mogą wystąpić problemy cukrzycowe.
Niskie pH sprzyja również rozwojowi raka.
Żywność zakwaszająca:
Najsilniej zakwasza: cukier, biała mąka, biały ryż, kawa, alkohol, napoje sodowe, sztuczne słodziki (ciasta, ciasteczka), leki chemiczne, sól oczyszczona, destylowany ocet, czarna herbata, lody, proteiny mięsne (w tym ryby i owoce morza), żyto, jęczmień i wszystkie wyroby zbożowe, soja, orzechy, fasola, groch, jajka.
Z warzyw i owoców: pomarańcze, śliwki, winogrona, wiśnie, porzeczki, czosnek, chrzan, szczaw, rzodkiewka oraz wszystkie produkty, które nie posiadają potasu.
Żywność zakwaszająca obniża w naszym organizmie poziom potasu (potas jest zasadowy), który neutralizuje kwasy.
Gdy jesteśmy długo zakwaszeni mamy złe samopoczucie, przytępione myślenie, brak chęci do życia i nadwagę, która również wskazuje o zakwaszeniu naszego organizmu.
Na ciele powstają plamy wątrobowe, szczególnie na twarzy i rękach.
Jeżeli odkwasimy nasz organizm to plamy znikną.
Tak samo dzieje się z naszymi stawami. Kwas moczowy krystalizuje się i niszczy chrząstkę stawową.

Dalszy ciąg nastąpi…
Źródła:
– miesięcznik „Nieznany Świat” z mc.X.2015
– „Rak to nie wyrok” dr.R.Grzebyka