cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Przepisy i uwagi kulinarne z przed 100 lat

CAM00397-001_1– Tylko ten, kto z uwagą gotuje, potrafi dobrze i smacznie przyrządzić potrawy
– Przestrzegaj wszelkie produkty przed mrozem, który z nich wyciąga cały smak
– Do pieczenia ciast, należy mąkę zawsze przesiewać przez sito
– Dla przekonania się, czy jajko jest świeże, potrzymaj przy świecy, złe i zgniłe ma w sobie punkt ciemny lub zupełnie jest czarne, a świeże odznacza się przezroczystością czerwonawą
– Nie wolno przechowywać jaj, kładąc jedno na drugie, gdyż to im szkodzi
– Dobre masło nie powinno być białe, lecz lekko żółte. Jeżeli jest mocno żółte, to zachodzi obawa, że jest fałszowane, lub pochodzi od chorej krowy
– Do smarowania blach do pieczenia ciasta, należy użyć najlepszego masła, gdyż zły smak tegoż masła odbija się na cieście
– Dobrze jest, aby masło nie jełczało, przechowywać w zimnej osolonej wodzie
– Jeść często to zdrowiej, niż jeść rzadko a obficie. To ważny czynnik prawidłowych żołądkowych funkcji
– Człowiek przyzwyczajony jeść obiad o godzinie trzeciej, powinien o ile to możliwe trzymać się tej godziny. O czwartej apetyt już mu przejdzie a o drugiej jeszcze go nie ma

Żołądek to pedant, to nudziarz. Krzywdzony krzywdzi, złości się i buntuje. Należy mu dogodzić, jeżeli się chce być z nim na przyjaznej stopie.
Walki z nim nie radzę nikomu, bo to wróg zacięty, silny, nieubłagany i w kaprysach wytrwały.

Aldona i Jerzy

Orientacyjna tablica zmiany miar i wag

funt zawiera 32 łuty = 409,5 grama
1 łut = 12 i 8/10 grama
5 łutów = 64 gramy
¼ funta = 8 łutów = 102 i 4/10 grama
10 łutów = 128 gramów
40 funtów czyli pud = 16kg i 381 gram
1 kg zawiera 1000 gram = 2 funtom i 14 łutom
10 gram nazywamy 1 dag (dekagram)