cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Przepisy z XVIII wieku na pieczenie chleba

DSCF1352-003Do dzieży dobrze wypłukanej wlać 6 kwart ciepłej wody, wsypać następnie 2 garnce mąki, mocno wyrobić, dosypać następnie jeszcze pół garnca mąki, znowu wybijać mocno, by nie było gruczołków.

 Tą rozczynę zasypać mąką, obwiązać grubym płótnem i
postawić na noc w ciepłym miejscu.
Nazajutrz dosypać 3 garnce mąki wybijać mocno łopatką, osypać z wierzchu mąką i

nakrywszy znów pozostawić do kwaśnienia. Potem po solić, wsypać kminku i jeszcze pół garnca mąki i mieszać rękoma aż do pulchności. Gdy podrośnie robić bułki, wygładzając zimną wodą, zalewać ukropem i piec do upieczenia.

20131019_110813-002_1Pieczenie chleba zwyczajnego

Dwa garnce mąki rozczynić sześcioma kwartami letniej wody.
Posypać soli i kminku, rozmieszać i postawić na noc w cieple.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, dobrać jeszcze cztery garnce mąki i mocno je wetrzeć by ciasto było pulchne.

Można dodać trochę letniego piwa, o ile by ciasto nie było za gęste.
20131019_110813-001_1Gdy znów się podniesie, brać go tyle jak na bułkę i wałkować na mąką posypanym stole, nadając formę podłużną, zwilżyć piwem a gdy wszystkie podejdą, pokłuć je słomką i wsadzić w piec, polewając każdą bułkę wrzącą wodą. Gdy chleb dobrze się upiecze, przesadzić bułki leżące na przedzie dalej, a dalsze naprzód, zwilżając je z wierzchu piwem.

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy