cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Serwowane potrawy w Albanii


20140527_190811-001
Zupy były zagęszczane jarzynami zmiksowanymi, myślę, że wywary do zup były gotowane na mięsie drobiowym. My proponujemy wywar inny – warzywny, który pomoże nam w oczyszczaniu organizmu z toksyn i innych paskudztw.

Zupy
– Zupa ogórkowa była zagęszczana zmiksowaną ugotowaną cukinią. W zupie pływały drobno pokrojone kawałeczki mięsa drobiowego i czerwona papryka.

20140602_190855-001– Zupa ziołowa również była zagęszczana cukinią. W niej pływało dużo ziela oregano i posiekanej drobno gotowanej marchewki.

– Zupa ryżowa z dodatkiem jarzyn

– Zupa rybna na rybie. Wybrana z wywaru i
drobno pokrojona. Kawałki ryby zagęszczały zupę. Do niej dodawano trochę jarzyn białych i startą wysuszoną paprykę, która nadała ciekawy kolor. Dokwaszono cytryną.

20140603_190514-001– Żur biały taki jak nasz, na zakwasie żytnim z kawałkami mięsa z rusztu.
– Zupa jarzynowa tak jak wskazuje nazwa. Drobno pokrojone jarzynki w rozcieńczonym sosie białym.

20140527_191953-001Drugie dania
– Ryż gotowany na sypko z dodatkami ziół i oliwą

– Bakłażany nadziewane mięsem

– Małże (mule) pieczone na ruszcie

– Małże w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym

– Nadziewana papryka i pomidor, farsz jarzynowo-fasolowy
– Makaron zapiekany z jarzynami i serem

– Makaron zapiekany z białym serem na słodko z cynamonem
20140603_191346-001Sosy

były codziennie.
– czosnkowy
– paprykowy
– jarzynowy
– pomidorowy
– cebulowy
– ziołowy
no i inne, w zależności do czego miały być dodane.

20140604_141912-001Menu wyglądało następująco:
– Zupa ryżowa
– Drugie danie: ziemniaki w sosie jarzynowym + bakłażan, cukinia i papryka nadziewana mięsem. Wówczas nie dodawano mięsa. Jeżeli cukinia, papryka, pomidor były nadziewane jarzynami lub fasolą, to był dodawany kawałek mięsa w formie bitek bądź kotleta schabowego lub gulaszu.

Do drugich dań dodawano ugotowane warzywa krojone w kawałki. Ozdabiały one talerz a tym samym pobudzały apetyt.

Do posiłków drugiego dania podawano sałatki z świeżego ogórka i

pomidorów, pokrojone w dość grube kawałki, oblane oliwą i przybrane białym
serem.

20140604_192729-001Sałatki z kapusty pekińskiej lub sałaty i startą
Sosy: białe, rumiane lub zielone. Zawsze były połączone z jarzynami. W smaku pikantne, słodkawe i lekko gorzkie. Sosy dekorowały talerz. marchewką, doprawione jak wyżej.

Zawsze były desery.

Na ogół kawałeczek ciasta biszkoptowego, oblanego syropem klonowym lub słodką polewą cynamonową. Podawano też owoce – pomarańcze całe lub pokrojone w plastry wraz z jabłkami i obsypane cynamonem.

20140604_143052-001Ponieważ zioło oregano było codziennie w menu to pokrótce opiszemy jakie jest ono dobroczynne dla naszego zdrowia.
Oregano
Jest od dawna stosowane w potrawach – roślina lecznicza. Hipokrates uważał oregano za środek wzmacniający układ nerwowy i płuca. Wspomaga trawienie, funkcje żołądka, wątroby i jelit. Posiada karwakne – składnik o działaniu dezynfekującym, co wpływa dobroczynnie na stan skóry i śluzówek i poprawia czynności drób oddechowych, zwłaszcza przy kaszlu. Wspiera zdrową pracę jelit. Jest zielem przeciwutleniajacym, pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, przez co korzystnie wpływa na układ obronny organizmu. Korzystnie wpływa na pracę serca i pomaga zachować elastyczność i wytrzymałość naczyń włoskowatych.

20140527_192020-001

20140605_204617-001

20140605_202725-001