cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Susz na zimę z owoców i warzyw

owoce-warzywa11-001Robimy zapasy na zimę z suszu owoców i warzyw – powiedział Jerzy.

– dobrze, że mi przypomniałeś. Zbierajmy  jarzyny, następnie opłuczemy i oczyścimy nożem, wytrzemy do sucha. Pokroimy różnie w drobne paski, kwadraciki, prostokąty i wysuszymy w suszarni.
20131028_131826-001Myślę, że wydzielimy osobno korzenie łodygi i liście. 

Bo wypuszczone liście zetrzemy i dodamy do wysuszonych korzeni i łodyg.

Tak masz rację, przytaknął Jerzy i mówił – wspaniale będą wyglądać w zupach i sosach, a przechowywać będziemy je w kartonikach lub w papierowym woreczku – powiedziałam. p1000385t-002Tak samo możemy suszyć jagody, owoce i wszelkiego rodzaju ogrodowizny. Dodajmy jeszcze, że wysuszone przez nas jarzyny i owoce będą bez środków konserwujących, czyli ekologiczne. Ponadto wniosą oszczędności finansowe w prowadzeniu kuchni.

My prowadzimy kuchnię oszczędną, gotujemy tyle aby nic nie zostawało pożywienia na dzień następny. Jarzyny i owoce nie zużyte w ciągu dnia kroimy drobno i suszymy, przydadzą się w późniejszym okresie.

20131107_143437-001Na zdjęciu op prawej strony znajdują się następujące produkty:
 

1) Oliwa z oliwek + czosnek + papryka chili, liść kolendra i ziele angielskie
2) Oliwa z oliwek + estragon + cebula drobna, pieprz biały, suszona marchewka, lubczyk, cebulka, pietruszka, seler i por
20131107_150123-0013) Suszone podgrzybki
20131107_150152-0014) Suszone jabłka
20131107_150133-0015) suszona mięta pieprzowa
6) Oliwa z miętą + papryka + liście laurowe i pieprz czarny

7) Oliwa + bazylia + melisa + majeranek i czosnek 
Octy jabłkowe aromatyzujemy czosnkiem, bazylią, papryką oraz innymi przyprawami.

Susz przez nas zrobiony zastępuje wedetę i jest bez soli i żadnych domieszek konserwujących.

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy