cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Wigilia u Aldony i Jerzego

20131207_141252-001Na naszym stole będą następujące potrawy:

– śledzie w oleju lnianym
– ikra śledziowa
– kapusta z grzybami
– szczupak faszerowany
– uszka do barszczu
– barszcz buraczany
– sałatka jarzynowa
– bliny
– kompot z suszu owocowego
– śliżki z makiem
– kawa zbożowa
– pierniczek do kawy 

Powiedz! Dlaczego przygotowujemy na stół 12 potraw?
Przecież my tego wszystkiego nie zjemy – będzie za dużo – pytał i zastanawiał się Jerzy.
Masz rację! Ale tradycji musi stać się zadość – „trzeba spróbować” wszystkiego po troszku,
zapytałeś dlaczego 12 potraw – odpowiem!
Ponieważ na Ostatniej Wieczerzy było 12 apostołów to też na tą okoliczność podczas wigilii przyrządzamy 12 potraw.
My podtrzymujemy tradycje chrześcijańskie.

– Myślę, że na naszą kolację wigilijną zawita do nas nasza przybrana córeczka, a może zapuka do drzwi osoba zabłąkana
lub biedna? Zawsze na stole wigilijnym czeka wolne nakrycie – odpowiedziałam.

Wszystkie potrawy wigilijne przyrządzamy wspólnie.

20131207_124307-001– Kupiłam jednego dalekomorskiego śledzia z ikrą
– Właśnie zauważyłem, że ty kupujesz śledzie tylko dalekomorskie z ikrą?
Czy to ma jakieś znaczenie? – zapytał.
Myślę, że Morze Bałtyckie jest bardziej zanieczyszczone niż inne morza,
bo jest akwenem bezodpływowym, a w związku z tym, co w nim żyje jest mało
lub wcale nie ekologiczne.
– Zapytałeś, dlaczego wybieram śledzie z ikrą? Bo mnie się wydaje, że to jest kawior tańszy lichszej jakości. Z ryb większych takich jak jesiotr czy łosoś otrzymujemy kawior, który jest rarytasem i chętnie jest kupowany, szczególnie przez mężczyzn,
bo podobno jest afrodyzjakiem.
Myślę, że każda ikra jest dobra i zawiera tylko mniej lub więcej energii.
Przecież z każdego jednego jajeczka może wyrosnąć ryba.
Do śledzi podamy ugotowane w mundurkach ziemniaki.

Tylko spójrz jak u nas szybko praca posuwa się do przodu. Ty przygotowałeś ziemniaki, obrałeś cebulę, a ja tym czasem oczyściłam szczupaka.
Przepołowiłam go, wybrałam szkielet i ości.
Zauważyłem, że nie ściągasz skórki ze śledzi! Dlaczego?
– Bo pod skórką jest tłuszcz Omega 3, potrzebny dla naszego zdrowia, który korzystnie działa na nasze umysły – odpowiedziałam.
Teraz rozumiem, dlaczego kupujesz często śledzie!
Ale kwas tłuszczowy Omega 3 występuje też w innych tłustych rybach, dlatego kupuję i inne, nie zauważyłeś?
Ostatnio naukowcy zainteresowali się rybami o silnym różowym zabarwieniu, takim jaki występuje w łososiu.
Jest to pigment z silnym przeciwutleniaczem zwanym zeaksantyną. Jest ona szczególnie potrzebna dla oka, gdyż chroni siatkówkę przed uszkodzeniem. Ma również zdolności przenikania do krwi i mózgu. Wspomaga układ nerwowy i odporność.
Teraz widać jak karotenoidy są ważne dla zdrowia. A co to są karotenoidy? – zapytał Jerzy
– Są to barwniki naturalne, dzięki którym nasza żywność jest bardziej kolorowa i zdrowa.
(źródło „O czym lekarze nie powiedzą” nr.2)
A teraz dalej do pracy! – powiedziałam
Ja dosmażam i dekoruję śledzie oraz ikrę, nafaszeruję szczupaka, a ty przygotujesz kapustę z grzybami (przepis opisany w naszej ksiażce).

20131214_182720-001Przyrządzanie szczupaka
Opłukuję go pod bieżącą wodą, kładę na stolnicę, oczyszczam z łusek, kroję wzdłuż i usuwam wnętrzności. Jeszcze raz obmywam pod wodą
i kładę na stolnicę. Wycinam i wyskrobuję mięsko ze środka. Zostawiam tylko skórę ze szkieletem.
Przygotuję teraz farsz.
Z mięska usuwamy większe ości, siekam tasakiem.
Dodaję zamoczoną i wyciśniętą bułkę, sól, tymianek, czosnek niedźwiedzi (susz), majeranek, pieprz, drobno pokrojoną cebulkę
oraz 2 jajka. Wszystko drobno siekam.
Szczupaka dobrze nacieram czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym i odkładam go na 1 godzinę, aby przesiąkł zapachami.
Do brytfanki wkładam różne warzywa pokrojone grubo, a na nie układam nafaszerowanego szczupaka (wcześniej wypełniłam skórę farszem, luźno zaszyłam białą nitką tak, aby farsz się nie wysunął). Podlewam olejem rzepakowym i wodą.
Piekę pod przykryciem do 30 minut.

Myślę, że w naszej kuchni używasz tylko oleju dobrej jakości tłoczonego na zimno? – zapytał Jerzy
– Naturalnie tylko takie! Nie używam żadnych sztucznych tłuszczów i olejów, bo są z transem ( pisaliśmy o nich w naszej książce). Nasz organizm ich nie toleruje i z czasem objawia się chorobą.

Upieczony szczupak wędruje na półmisek, część warzyw wraz z sosem miksuję dodając do tego chrzanu, śmietany i kurkumy.
Sosem oblewam i dekoruję szczupaka. Ta ryba wspaniale nadaje się do faszerowania, ponieważ ma mocna skórę, a jego mięso jest „zbite” i suche.

20131214_183034-001_1Jerzy robisz sałatkę jarzynową?
Ugotowane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulkę, jabłko, ogórek kiszony krojony drobno. Na koniec dodasz zielonego groszku, soli i pieprzu ziołowego.

Ja zrobię majonez.
Do miksera wbijamy 3 żółtka, łyżkę musztardy i mąki kokosowej, szczyptę soli, łyżeczkę cukru kokosowego, 3 łyżki octu jabłkowego (mamy swój, jest trochę słabszy) i ½ szklanki oleju lnianego. Wszystko miksujemy, część dodając do sałatki
a resztą oblewamy i obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim.

20131217_140414-001Barszcz z uszkami
Zagniatamy ciasto tak jak na pierogi (my zrobimy je z mąki samopszy)
Cienko rozwałkuję i wycinam przy pomocy małego talerzyka trójkąty. Nakładam farsz i zawijam. Łączę dwa końce tworząc uszko. Uszka dzisiaj wychodziły większe i jeszcze rosły kiedy wrzuciłam do wrzątku. To dlatego, że użyłam mąki niskoglutenowej
i nie mogłam w żaden sposób zrobić małych uszek. Ale za to były pulchne jak gdyby były do nich dodane drożdże.
Farsz
Dwie łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy podsmażam z cebulką i startymi
(na tarce o dużych oczkach) pieczarkami. Dosmaczam solą, majerankiem i pieprzem. Zamiast soli można dodawać sos sojowy (napisaliśmy w naszej książce) i na koniec zmielone pestki dyni, słonecznika, siemienia lnianego.

Barszcz czerwony
Jak go zrobić podawaliśmy wcześniej.

20131215_142759-001Blinki
Przyrządzamy je z zakwasu na żur,
tylko gęstszego (wcześniej na 3 dni rozrabiamy mąkę żytnią z wodą
i szczyptą soli). Do zakwaszonego żuru dodajemy mąki orkiszowej, tyle aby go zagęścić i wlewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego.
Wszystko dobrze wymieszamy.
Na gorącą patelnię (mamy beztłuszczową), można ją posmarować olejem kokosowym, kładziemy małe placuszki. Szybko się pieką, odwracamy na drugą stronę. Są rumiane, kruche i lekko kwaskowate (chlebowe). Usmażone układamy na półmisku. Dekorujemy zielonym koperkiem lub pietruszką.

20131217_135039-001Polewa do placków
Na patelni podgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego (może być konopny), do tego wlewam ½ szklanki śmietany. Wszystko szybko mieszam i polewam upieczone placuszki.

Śliżki
Robię ciasto drożdżowe, takie jak na bułki (ja robię z mąki samopszy). Wałkuję na grubość 2 cm.
Wałeczki kroję na długość 2 cm, otaczam mąką i piekę aż się zarumienią. Upieczone śliżki podaję na stół.

20131217_132651-001Mak do śliżków
Zaparzam 1 szklankę maku. Zostawiam na 2 godziny. Potem mielę w termomiksie
(lepiej jest utrzeć w makutrze ręcznie).

20131217_114101-001Rozcieńczamy mlekiem migdałowym (przepis w książce),
dodaję czubatą łyżkę miodu i wcześniej wymoczone rodzynki,
figi i inne bakalie.
Tak przygotowanym makiem polewamy śliżki.
Kompot z suszu owocowego

Dwie garści suszu zalewamy 1 ½ szklanki wody. Gotujemy 20 minut (nie słodzimy, bo słodycz da nam susz).

 

20131218_200115-001Pieczenie piernika

2 czubate łyżki miodu (jeżeli ma być słodszy to 3)
½ szklanki piwa (nie pasteryzowanego)
15 dag masła
2 łyżki oliwy
3 żółtka (białka ubijamy osobno i dodajemy przy końcu)
1 paczka proszku ekologicznego
½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
½ szklanki rodzynek
½ szklanki daktyli

1 łyżka cynamonu, kakao, zmielonego ziela angielskiego, goździków, kolendry oraz ½ łyżeczki imbiru.
Przypraw można dodać więcej, aby aromat piernika był silniejszy.
1 szklankę mąki orkiszowej grubej oraz do zagniecenia (ja dodałam samopszy), może być inna, tyle ile trzeba do zagniecenia ciasta.
Zagniecione ciasto odstawiamy na 2 godziny. Następnie dzielę na 2 części.
1 część rozciągam i ugniatam w foremce średniej wielkości wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto kładę dosyć gęsty dżem śliwkowy (1 litr, zrobiłam go w okresie jesiennym).
Następnie rozwałkowuję 2 część ciasta na wielkość foremki i przykrywam nim dżem śliwkowy.
Piekę krótko w temperaturze 180 stopni do 25 minut. Zaglądam po 15 minutach pieczenia do piekarnika, pilnuję aby się nie przypaliło. Upieczony piernik dekoruję wiórkami kokosowymi.

Gdy przygotowaliśmy już potrawy wigilijne, musimy przygotować świątecznie stół. Rozłożyć trochę sianka, przykryć białym obrusem, ale my przykryjemy lnianym udekorowanym w gałązki choinki. Na talerzyku kładziemy opłatek aby podzielić się z bliskimi i złożyć im świąteczne życzenia. W rogu stołu postawimy małą sztuczną choineczkę udekorowaną kolorowymi lampkami. Myślę, że w wieczór wigilijny znajdę jakiś prezencik pod choinką?
– O tym samym pomyślałem – rzekł Jerzy.

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy