cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Zapasy na zimę Ketchupy

ketchup-001Jesteśmy w okresie, kiedy na rynku pokazała sie dojrzała papryka i z pola pomidory.

To czas na robienie ketchupów. W okresie zimowym można je dodawać do bigosu, kapuśniaków i barszczu ukraińskiego. Dodadzą one koloru i smaku.

A oto i ketchupy, które sporządziliśmy na okres zimowy:

Składniki:

– 1kg pomidorów

– 1/2 kg papryki czerwonej

– 2 jabłka

– 3 ząbki czosnku

Wszystko pokroić i uprażyć w garnku. Następnie zmiksować i dodać do smaku trochę cukru, soli, octu jabłkowego, pieprzu, paprykę chilli (aby dodać pikanterii).

Zagotować i rozlać do słoików.

Proporcje podane można zmieszać wg własnych pomysłów.

Jeżeli dodamy więcej czosnku, wówczas ketchup mamy o smaku czosnkowym. Można też zamiast czosnku dodać cebulę.

Sporządzać bardziej pikantne lub mniej przez zwiększenie dodatków pikantnych.

 

Polecają Aldona i Jerzy