cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Zupa z owoców morza

20140606_190932-001_2Jeżeli możemy kupić owoce morza, to proszę ugotować niżej opisaną zupę.
Jest ona bardzo odżywcza, gdyż zawiera dużo potasu i jodu.
Znakomita na poczęstunek, szczególnie dla osób słabych i anemicznych.

Owoce morza
Składniki: Krewetki, rybie głowy, małże muli i ogon homara (w sumie do 2 kg).
Oczyszczamy, wybieramy ości i pancerze, odcinamy głowy i ogony.
Oddzielone od mięsa wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody, dodajemy marchewkę, seler naciowy i cebulę.
Gotujemy na wolnym ogniu do 2 godzin, im dłużej tym lepiej – otrzymamy więcej wywaru kleistego.
Odcedzamy wywar.
Następnie na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek (2-3 ząbków), por, ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz zioła: tymianek, nasiona fenkułu (koper włoski), liść laurowy, sól i pieprz. Chwilkę wszystko dusimy aż warzywa zmiękną.
Do wywaru wkładamy surowe drobno pokrojone mięso, które wydzieliliśmy od ości i pancerzy.
Gotujemy do 20 minut.
Następnie dodajemy uduszone warzywa oraz 2 pomidory bez skórki i nasion.
Mieszamy i jeszcze gotujemy do 20 minut.
Na koniec dosmaczamy sokiem cytrynowym i obsypujemy świeżo pokrojoną natką pietruszki.

 

Zupy Greckie
Zupa z makreli, ale może być i z innej ryby morskiej. Taką zupę grecy nazywają kaka via.
– 3 makrele
– 1 duża cebula
– 1 marchewka
– parę ziemniaków
– 2 średnie pomidory
– 1 łodygę selera naciowego
– 2 ząbki czosnku
– parę liści laurowych, sól, pieprz do smaku
– sok z jednej cytryny
– oliwa do smażenia (wg uznania)

Wykonanie
Jarzyny drobno kroimy, wrzucamy do garnka. Zalewamy oliwą i podgrzewamy.
Następnie dodajemy ¾ litra gorącej wody i wkładamy oczyszczoną rybę i pozostałe produkty. Gotujemy do 45 minut.
Z ugotowanej ryby wybieramy ości, a mięso rozdrabniamy i dosmaczamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!!
Aldona i Jerzy