cukier kokosowy sklep online
herbaty bio sklep online

Zupa z pokrzywą

20140415_141757-001Gotujemy najpierw zupę kartoflaną a na koniec gotowania wsypujemy garść świeżej pokrzywy drobno pokrojonej.
Gotujemy jeszcze parę minut. Dosmaczamy łyżką majonezu domowego.

Danie drugie
– surówka z mniszkiem
– jajko sadzone
– szpinak
– soczewica zielona (byłoby ładniej na talerzu, gdyby była ugotowana czerwona – dobrze by harmonizowały kolory)

A teraz trochę o pokrzywie
U nas spotykamy 3 gatunki pokrzyw
1.Pokrzywę konopiolistną, ma parzące listki tylko przy kwiatostanach
2.Wielka – dorastająca do 2 metrów
3.Żegawka – średniej wielkości (50 cm) i cała jest pokryta listkami parzącymi. Jest pokrzywą najczęściej spotykaną, gdyż rośnie jako chwast przy drogach i ogrodach. Zbieramy ją od maja do września w dni pogodne. Suszymy je w cieniu i w miejscu dobrze przewietrzonym. Pokrzywy po zwiędnięciu tracą właściwości parzące. Jest ona bogata w mikroelementy i witaminy. W jej liściach występują też flawonoidy, kwasy organiczne a ponadto chlorofil, serotonina, histamina, garbniki i acetylocholina.
 Mikroelementy to wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod, krzem i sód.
20140415_143003-001Witaminy: A, C, B2, K-1 karotenoidy
Jak widać z podanych danych o pokrzywie jest ona rośliną bardzo wskazaną dla naszego organizmu.
– No dobrze, opisałaś o roślinie, ale powiedz jak ona działa na nasz organizm, trochę dokładniej, nie tak ogólnie? – zapytał Jerzy
– Chodzi Ci o właściwości lecznicze?
– No chyba tak!
Jak podają ludowi zielarze, ma ona wszechstronne działanie:
– oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, a to ważne, gdyż później nie występują problemy z dną moczanową.
– hamuje krwawienia
– odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych, czyli poprawia pracę wątroby
– wzmacnia pracę żołądka
– zmniejsza nadmierną potliwość
– zapobiega infekcjom i anemii, przeciwgośćcowi
– poprawia przemianę materii
– pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych
– zwiększa produkcję czerwonych ciałek i hemoglobiny

Jest to taki chwast, który rośnie obok nas, może nam bardzo pomóc w różnych dolegliwościach.
– To co mówisz, aż się nie chce wierzyć, że ten chwast tak silnie działa na nasz organizm. A ja go tępię na naszej działce.
– Słyszałam, że pokrzywa rośnie tam, gdzie mieszka człowiek. Czyli jest naszą przyjaciółką a my ją niszczymy. Od jutra zacznę przychylniej patrzeć na pokrzywę, tym bardziej, że nawet zupa pokrzywowa dziś mi smakowała.
– Kiedyś z młodej pokrzywy przyrządzałam szpinak. Nawet smakował dzieciom. A sparzoną pokrzywę dodawałam do sałatek  jarzynowych, wówczas ich wartość odżywcza bardzo wzrastała. Dziś na kolację zrobię herbatkę z suszonych liści i myślę, że będzie Ci też smakowała.
Smacznego!!!
Aldona i Jerzy